МОЗ пояснило, як видати лікарняний пацієнту, який хворіє за кордоном

Оформити лікарняний можна буде за кількома категоріями непрацездатності

МОЗ пояснило, як видати лікарняний пацієнту, який хворіє за кордоном


МОЗ спростило оформлення лікарняних для переселенців за кордоном, які стали тимчасово непрацездатними (наказ МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01 червня2021 року№ 1066 та Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності» від 22.04.2022 № 675).

Ведення медичних записів в умовах війни

Ідеться про такі категорії непрацездатності:

  • захворювання або травма загального характеру
  • догляд за хворою дитиною
  • вагітність та пологи
  • ортопедичне протезування

У цих випадках громадяни України мають право на оформити електронний лікарняний та отримати соціальні виплати. Щоб це зробити, пацієнт має насамперед зв’язатися зі своїм сімейним/лікуючим лікарем.

Щоб сформування МВТН, лікар повинен отримати підтвердження підстави набуття тимчасової непрацездатності. Для цього пацієнт має надати медичні документи, видані за кордоном, або їх копії. Можна надіслати потрібні папери поштою або надати за допомогою технічних засобів електронних комунікацій (електронна пошта, мобільні застосунки, соціальні мережі тощо).

Закордонні медичні документи повинні містити діагноз, зазначений з використанням Міжнародної класифікації хвороб десятого перегляду (МКХ-10). Чи перекладати документи на державну мову, визначає лікар, якщо неможливо сформувати медичний запис з використанням мови оригіналу.

Раніше МОЗ нагадало, що входить до пакету безплатної медичної допомоги новонародженим.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Епікриз: оформлення, види

Які види епікризів існують? Які дані вказувати в різних видах епікризу? Хто цю інформацію вносить? Як правильно характеризувати стан пацієнта на різних етапах лікування? Читайте про це у статті
89471

Кесарів розтин: протокол лікування

Надавайте первинну, вторинну на третинну медичну допомогу при кесаревому розтині, керуючись затвердженим МОЗ уніфікованим клінічним протоколом
32685

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді