Ліцензійні вимоги до медпрактики на період воєнного стану: що змінило МОЗ

Що потрібно знати про зміни в ліцензуванні медичної практики на період воєнного стану

Ліцензійні вимоги до медпрактики на період воєнного стану: що змінило МОЗ

З’ясуємо, як тепер відбувається реєстрація медзакладів в ЕСОЗ та чи потрібно отримувати нову ліцензію на отримання медичної практики.

Як працюють ЛКК і МСЕК в умовах воєнного стану

Реєстрація в ЕСОЗ

19 лютого КМУ постановив, що всі надавачі медпослуг, незалежно від форми власності, мають зареєструватися в ЕСОЗ. Робота в ЕСОЗ стала обов’язковою умовою для ліцензування медичної практики (постанова КМУ «Деякі питання провадження господарської діяльності з медичної практики» від 16.02.2022 № 126; далі — Постанова № 126).

Станом на сьогодні для суб’єктів господарювання, які ще не зареєструвалися в ЕСОЗ, діє вимога зробити це протягом п’яти місяців з дня набрання чинності Постановою № 126. Тобто до 19 липня 2022 року.

Утім 16 березня через війну МОЗ винесло на громадське обговорення зміни, що відтреміновують приведення господарської діяльності у відповідність до вимог Постанови № 126 на п’ять місяців після закінчення воєнного стану. Тож очікуємо на оновлення найближчим часом. Якщо маєте пропозиції або зауваження — надсилайте їх МОЗ до 15 квітня включно.

✅✅✅ КМУ продовжив чинність результатів попередньої повірки приладів

Нові ліцензії

Нагадуємо, що 19 березня КМУ визначив, що на період воєнного стану медичну практику можна провадити без отримання ліцензії. Документи на ліцензію необхідно буде подати протягом місяця після його закінчення (пп. 1—3 п. 1 постанови КМУ «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» від 18.03.2022 № 314; далі — Постанова № 314).

Щоб розпочати діяльність до врегулювання воєнної ситуації, суб’єкт господарювання має подати декларацію до Мінекономіки. У декларації зазначити:

  • відомості про суб’єкта господарювання (юридичної особи або фізичної особи — підприємця)
  • відомості про адреси провадження господарської діяльності
  • вид господарської діяльності, який провадить суб’єкт господарювання
  • назву ліцензії чи дозвільного документа на заміну якого на період воєнного стану суб’єкт господарювання подав декларацію
  • позначка про те, що суб’єкт господарювання ознайомлений з вимогами законодавства, які встановлюють вичерпний перелік вимог до провадження господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, отриманню документа дозвільного характеру, на заміну якого подана декларація, та зобов’язується їх виконувати

NB! Строки дії чинних строкових ліцензій і документів дозвільного характеру автоматично продовжуються на період воєнного стану (пп. 5 п. 1 Постанови № 314).

МОЗ фіксує інформацію про суб’єктів господарювання, які подали до Мінекономіки декларацію про набуття права провадження господарської діяльності з медичної практики, за окремою формою (наказ МОЗ «Про реєстрацію суб’єктів господарювання, які подали декларацію про набуття права провадження господарської діяльності з медичної практики» від 06.04.2022 № 586).

Раніше експерти провели вебінар «Медичне сортування та невідкладна медична допомога при масовому надходженні поранених».

Підготувала Ольга Дубина,
головний редактор Експертус Медзаклад
за матеріалами МОЗ

Друзі, у цей тяжкий час ми хочемо бути для вас корисними, тому продовжуємо працювати! Редакції експертно-правової системи «Експертус Медзаклад» і журналів «Управління закладом охорони здоров’я» та «Довідник головної медичної сестри» надають для вас знижку 50% на свої продукти на 6 місяців.

Замовте продукт в інтернет-магазині або зателефонуйте 0 800 212 012 (дзвінки безплатні).

Вистоїмо. Перемога близько!

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
67225

Ліцензія на провадження медичної практики в стоматології: які документи підготувати

Щоб провадити медичну практику в стоматології, спочатку отримайте ліцензію. Які документи підготувати для отримання ліцензії на медичну практику в стоматології, розповідаємо в статті
6389

Як повідомляти про зміни до ліцензії на медичну практику: вимоги МОЗ

Якщо медзаклад змінив найменування або засновника, розширює діяльність, закупив нове обладнання, то має повідомити про це орган ліцензування. Як внести зміни до ліцензії на медичну практику? Як оформити повідомлення? Куди і в який строк його слід надіслати? З’ясуємо далі
23130

Расширение медицинской лицензии

У медучреждения есть лицензия на медицинскую практику по сестринскому делу. Для работы с наркотиками нужно ввести в штат должность фельдшера, у которого есть право на такую деятельность. Противоречит ли это лицензионным условиям? Существует ли необходимость в прохождении фельдшером курсов сестринского дела? Нужно ли осуществлять расширение медицинской лицензии? Читайте комментарий юриста.
3316

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді