У НСЗУ розповіли, як надавати медичну допомогу пацієнтам з COVID-19

Хоча через війну в Україні увага до пандемії COVID-19 дещо знизилася, проте вірус продовжує поширюватися, а українці й далі хворіють на коронавірусну хворобу і потребують відповідної медичної допомоги

У НСЗУ розповіли, як надавати медичну допомогу пацієнтам з COVID-19

Пацієнти з COVID-19 чи з підозрою на нього можуть безплатно отримати необхідну медичну допомогу за місцем перебування та незалежно від укладеної декларації з лікарем.

Швидкі рішення для керівника ЗОЗ під час воєнного стану: вебінар

Якщо маєте симптоми коронавірусної хвороби, зверніться до лікаря, з яким уклали декларацію. Навіть якщо тимчасово проживаєте в іншому населеному пункті, намагайтеся тримати зв’язок з вашим сімейним лікарем.

Якщо зв’язатися з вашим лікарем не виходить, можете звернутися до будь-якого центру надання первинної медичної допомоги за місцем перебування. Укладати нову декларацію при цьому не потрібно.

NB! Щоб дізнатися номер телефону та адресу найближчого закладу первинки, телефонуйте до контакт-центр НСЗУ за номером 16-77 (у робочі дні з 9 до 18 год). Дашборди на сайті НСЗУ нині не працюють.

У сімейного лікаря, терапевта чи педіатра пацієнт зможе отримати консультації щодо лікування легкої форми COVID-19, а якщо в медичному закладі наявні тести — пройти тестування. Ідеться про швидкі тести на антиген.

NB! НСЗУ наголошує, що пацієнт з підозрою на COVID-19 може звернутися до центру надання первинної медичної допомоги без декларації. Він отримає консультацію лікаря.

Пацієнтам із легкою та середньою тяжкістю захворювання, які не мають показань до госпіталізації, радять лікуватися в амбулаторних умовах. Рішення про таке лікування приймає лікар первинки після огляду пацієнта.

Якщо стан здоров’я пацієнта різко погіршився чи з’явились симптоми, які загрожують життю, потрібно телефонувати на 103. Лікар центру екстреної медичної допомоги по телефону консультує пацієнтів з питань коронавірусної хвороби цілодобово.

За потреби на виклик до пацієнта приїжджає бригада швидкої. Людину можуть транспортувати до лікарні, визначеної в регіоні для лікування пацієнтів з коронавірусом. Якщо пацієнт не потребує госпіталізації, йому нададуть необхідну медичну допомогу на місці.

У закладі, що визначений для госпіталізації пацієнтів з коронавірусом, пацієнту нададуть усю необхідну допомогу та ліки, які входять в затверджений протокол лікування COVID-19 та Нацперелік.

Безплатна допомога пацієнтам з коронавірусом у стаціонарі передбачає:

  • необхідні інструментальні та лабораторні дослідження
  • медичну допомогу
  • кисневу підтримку
  • інтенсивну терапію
  • медикаментозну терапію та знеболення за потреби

Раніше МОЗ пояснило, як визначати хворих на COVID-19 під час війни.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

Друзі, у цей тяжкий час ми хочемо бути для вас корисними, тому продовжуємо працювати! Редакції експертно-правової системи «Експертус Медзаклад» і журналів «Управління закладом охорони здоров’я» та «Довідник головної медичної сестри» надають для вас знижку 50% на свої продукти на 6 місяців.

Замовте журнал в інтернет-магазині або зателефонуйте 0 800 212 012 (дзвінки безплатні).

Вистоїмо. Перемога близько!

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
87067

Програма підвищення кваліфікації «Нові вимоги до інфекційного контролю: від ВІК до утилізації відходів» — 30 балів БПР

Пройдіть онлайн-інтенсив Вищої школи головної медсестри, щоб упевнитися, що дотримуєтеся всіх вимог законодавства і нових правил щодо організації інфекійного котролю
3591

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді