Кількість виявлених випадків COVID-19 уперше за останні чотири тижні пішла на спад, — Ляшко

UA RU
Упродовж чотирьох тижнів в Україні стрімко зростала кількість нових підтверджених випадків COVID-19. Нині ж спостерігаються перші ознаки стабілізації. Про це під час ранкового брифінгу 14 лютого заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

Кількість виявлених випадків COVID-19 уперше за останні чотири тижні пішла на спад, — Ляшко

За словами міністра, ситуація із стрімким поширенням коронавірусної хвороби почала стабілізуватися навіть раніше, ніж прогнозували експерти.

⚡ Зміни в лікуванні пацієнтів з COVID-19 від 04.02.2022

«Уперше за останні чотири тижні кількість виявлених протягом тижня випадків COVID-19 і пов’язаних з ним госпіталізацій припинила зростання і демонструє спад. Ознаки стабілізації епідемічного процесу спостерігаються на тиждень раніше, ніж це показували наші прогнози. Водночас за тиждень найбільше зросла кількість нових випадків на території м. Києва (+51%)», — зазначив Віктор Ляшко.

За даними ВООЗ, на п’ятому тижні 2022 року в усьому світі кількість нових щотижневих випадків COVID-19 знизилася на 17% порівняно з попереднім тижнем. Найвище відносне зростання кількості випадків демонструють:

  • Білорусь
  • Азербайджан
  • Росія

Україна перебуває на 43 місці із 54 країн серед територій Європейського регіону ВООЗ за кількістю нових випадків COVID-19 на 100 тис. населення.

За минулий тиждень в Україні:

  • зареєстровано 235 256 випадків коронавірусної хвороби, що на 7600 випадків менше порівняно з попереднім тижнем
  • госпіталізовано 24 575 хворих, що на тисячу менше, ніж минулого тижня

«Від початку росту захворюваності зареєстровано зниження тижневої кількості нових випадків на території дев’яти регіонів. Найпомітніше зниження показника відмічалось у Вінницькій (–38%) та Івано-Франківській (–37%) областях», — повідомив міністр.

Тижнева захворюваність в Івано-Франківській області знижується вже другий тиждень поспіль. За словами Віктора Ляшка, це свідчить про проходження пікового періоду.

Запорізька область, лідер приросту нових випадків минулого тижня, на поточному тижні також мала приріст. Однак він значно нижчий, ніж раніше (+50% проти 109%).

За попередніми підрахунками, летальність від коронавірусної хвороби знизилася втричі, порівняно з «Дельта»-хвилею.

«Проте це лише перші позитивні ознаки стабілізації захворюваності в Україні, і ми перебуваємо на високих цифрах реєстрації нових випадків COVID-19. Допомагає нам у цій ситуації лише зростання кількості вакцинованого прошарку населення, адже вакцинація запобігає тяжкому перебігу хвороби як штаму «Дельта», так і «Омікрону», — наголосив Віктор Ляшко.

Нині в закладах охорони здоров’я перебуває 30 тис. хворих на COVID-19. Пацієнти, яким призначена киснева терапія, займають 30% «ковідних» ліжок із киснем. Загалом держава гарантує 72 539 «ковідних» ліжок, із них 96% забезпечені киснем.

✅✅✅ Атестація лікарів: порядок та останні зміни

Ситуація щодо завантаженості дитячих ліжок залишається контрольованою, каже міністр. Так, у закладах охорони здоров’я зайнято 2293 дитячих ліжка, що на 8% менше, ніж попереднього тижня.

«Усе вище сказане ще раз доводить дієвість вакцинації проти коронавірусної хвороби, саме завдяки їй ми можемо проходити чергові пікові хвилі без надмірного навантаження на систему охорони здоров’я. Тому вакцинуйтеся — це дійсно врятує ваше життя та дозволить жити звичним життям: у спокої та без обмежень», — додав Віктор Ляшко.

Наразі 24 із 25 регіонів України вже вакцинували принаймні однією дозою понад 40% дорослого населення, 10 регіонів України — понад 50%. 21 із 25 регіонів країни вакцинували понад 40% дорослого населення повним курсом щеплень.

Найнижчі показники вакцинації демонструють області заходу України:

  • Закарпатська
  • Чернівецька
  • Івано-Франківська
  • Волинська
  • Рівненська

У них принаймні однією дозою вакциновано лише 36—44% дорослого населення.

За останній тиждень найбільше щеплень на 100 тис. населення зробили медики в Луганській області. Також серед лідерів:

  • Харківська область
  • Закарпатська
  • Полтавська
  • Рівненська

Нагадаємо, раніше НСЗУ відповіла на 3 запитання про лікування пацієнтів із COVID-19.

За матеріалами сайту МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
10418

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8001

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді