Яременко: «Базова зарплата — це мінімум, а понад неї можуть бути доплати за стаж, категорію тощо»

UA RU
Лікарі та медичні сестри, на яких поширюється постанова КМУ, не можуть отримувати менше ніж 20 000 та 13 500 грн відповідно. Однак це не фіксований рівень заробітної плати, а лише встановлений мінімум. Про це в ефірі телеканалу «Рада» заявив заступник міністра охорони здоров’я України Олексій Яременко

Яременко: «Базова зарплата — це мінімум, а понад неї можуть бути доплати за стаж, категорію тощо»

Базова зарплата не виключає нарахування надбавок, премій та інших видів доплат медпрацівникам, підкреслив заступник міністра. Відповідно, понад 20 чи 13,5 тис. грн медикам можуть нараховуватися доплати:

  • за стаж
  • за категорію
  • нічні
  • святкові та ін.

Система оплати праці меддиректора та заступників керівника КНП

Диференціацію заробітної плати проводить керівник закладу охорони здоров’я. Адже після того, як лікарні стали самостійними підприємствами, саме він відповідає за розподіл коштів та визначає, який відсоток бюджету закладу має бути спрямовано у фонд заробітної плати.

«13 500 грн середньому медичному персоналу та 20 000 грн лікарям — це базовий рівень заробітної плати. Тобто нижче за ці цифри лікарям та медичним сестрам, які працюють в державних та комунальних медзакладах, нараховувати не повинні. Водночас це не фіксована заробітна плата. Це означає, що ні лікар, ні медсестра не мають отримувати менше коштів, однак можуть отримувати більше, якщо медичний заклад спроможний і має необхідні фінанси», — додав Олексій Яременко.

✅✅✅ Як оплачувати працю медперсоналу у 2022 році

Фахівці з мінімальним стажем і фахівці з вислугою років не мають обов’язково отримувати ідентичну заробітну плату Принаймні цього не передбачає підвищення базової заробітної плати медикам, яке вступило в дію з нового року. Заступник міністра наголосив, що КМУ встановив лише мінімум, нижче якого не може опускатися зарплата медичного працівника.

Нагадаємо, за словами Віктора Ляшка, медзаклади вже отримали необхідні кошти для виплати зарплат за січень.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про преміювання працівників медичного закладу: як розробити

З'ясуйте, як урегулювати питання преміювання медичних працівників, які локальні документи затвердити та як їх оформити. Розробіть положення про преміювання медичних працівників за зразком
36959

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді