Скільки перебувати на самоізоляції та коли робити тест на COVID-19: розповідає головний санітарний лікар

UA RU
Про це Ігор Кузін повідомив під час брифінгу щодо ситуації із поширенням COVID-19

Скільки перебувати на самоізоляції та коли робити тест на COVID-19: розповідає головний санітарний лікар

За словами заступника міністра охорони здоров’я — головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, тестування на COVID-19 потрібно робити в разі появи будь-яких симптомів вірусного захворювання. Так, кашель, нежить, біль у горлі й температура є підставами для того, щоб зробити тест на коронавірус.

NB! Отримати направлення на безплатне тестування можна в сімейного лікаря.

5 документів, що допоможуть дотримати вимог санепідрежиму

Щоб установити діагноз «COVID-19», достатньо й результату експрес-тесту на антиген. Проте лише у випадках, якщо в людини вже є симптоми вірусного захворювання чи коронавірусу.

«Якщо у людини є симптоми ГРВІ а результат експрес-тестування виявився позитивним, то підтверджувати його ПЛР-тестом не потрібно», — сказав Кузін.

Людина, яка має симптоми вірусного захворювання й отримала негативний результат експрес-тесту, може бути додатково направлена на тестування методом ПЛР.

Самоізоляція людини з підтвердженим COVID-19 має тривати щонайменше 10 днів. Якщо з 10 дня після появи симптомів протягом трьох днів симптоми відсутні, то самоізоляцію можна завершувати.

✅✅✅ Положення про відділ інфекційного контролю: зразок

«Разом з тим, якщо пацієнт не має симптомів хвороби, а результат тестування виявився позитивним, то самоізоляцію варто завершувати із дотриманням тієї ж норми: якщо від 10 дня протягом трьох днів відсутні симптоми», — пояснив головний санлікар.

NB! Самоізоляцію можна закінчити раніше у випадку, якщо людина вирішила зробити ПЛР-тест раніше і його результат виявився негативним. Таке тестування не можна проходити раніше, ніж через 10 днів від дати проведення першого тесту.

Ігор Кузін наголосив, що після завершення терміну самоізоляції додатково робити тест на COVID-19 не потрібно, якщо хворий дотримувався всіх термінів самоізоляції.

Насамкінець головний санітарний лікар нагадав, що кожна із вакцин, доступних в Україні, захищає від важкого перебігу коронавірусу. Наприклад, вакцина Moderna на 90% ефективна проти госпіталізації внаслідок «Омікрону» завдяки введеню бустерної дози.

Раніше Кабмін ухвалив план вакцинації проти COVID-19 на 2022 рік.

За матеріалами сайту МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
10526

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8054

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді