МОЗ ініціюватиме зарплатні перевірки і дофінансування на оплату праці

UA RU
Про це міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив під час селекторної наради з керівниками регіональних департаментів охорони здоров’я

Забезпечення ринкової заробітної плати медичним працівникам має бути пріоритетом для кожного керівника медустанови, — Ляшко

Забезпечення ринкової заробітної плати медичним працівникам має бути пріоритетом для кожного керівника медустанови. Міністр наголосив, що нову ринкову зарплату, яку КМУ встановив постановою від 12.01.2022 № 2, необхідно нарахувати в кожному ЗОЗ без винятків.

Наступного тижня НСЗУ завершить контрактування медзакладів на 2022 рік. Отже, кожна медустанова отримає дані про обсяги цьогорічного фінансування за програмою медичних гарантій. І, як наслідок, матиме розуміння, який відсоток цих коштів буде направлено у фонд оплати праці.

Як оплачувати працю медперсоналу в 2022 році

«Ми взяли на себе відповідальність забезпечити ринкову заробітну плату лікарям та медсестрам. І це наше спільне зобов'язання: міністерства, регіональних департаментів охорони здоров'я та керівників медичних закладів. Зі свого боку, ми будемо детально перевіряти, скільки той чи інший медзаклад отримав коштів від НСЗУ та який відсоток від цієї суми було спрямовано на заробітну плату», — зазначив міністр.

NB! Медзаклади, які будуть неспроможні нарахувати заробітну плату в 13,5 і 20 тис. грн, отримають дофінансування за окремим механізмом.

Однак, за словами очільника МОЗ, ті лікарні, які штучно формуватимуть заборгованість, аби отримати додаткові кошти з бюджету, нестимуть відповідальність. Зокрема, МОЗ ініціюватиме перевірки кожної медичної установи, яка у своїх звітах декларуватиме неспроможність виплатити нову базову зарплату. Перевірки проводитиме Держаудитслужба. Вони стосуватимуться й тих лікарень, які мають значні залишки коштів на своїх рахунках, але не спрямовують їх на фінансове забезпечення медпрацівників.

Раніше МОЗ пояснило, хто з медиків має право на підвищення зарплати.

За матеріалами сайту МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді