Яременко: За кожного працівника, якого формально переведуть на неповний робочий день, — 65 тис. грн штрафу

UA RU
Щоб не виплачувати базові зарплати медпрацівникам, деякі керівники можуть спробувати «на папері» перевести їх на неповний робочий день. Така ситуація — абсолютно неприпустима. Про це в ефірі телеканалу «Рада» заявив заступник міністра охорони здоров’я України Олексій Яременко

Яременко: За кожного працівника, якого формально переведуть на неповний робочий день, — 65 тис. грн штрафу

Для лікарів чи медсестер, які працюють неповний робочий день або тиждень, заробітна плата розраховуватиметься пропорційно до відпрацьованого часу. При цьому розрахунок має здійснюватися від встановленої КМУ базової заробітної плати:

  • 20 тис. грн — для лікарів
  • 13,5 тис. грн — для медичних сестер

КУРС ⭐ Правовий захист медпрацівників

Забезпечує базові виплати працівникам керівник лікарні, адже нині саме він безпосередньо розпоряджається бюджетом закладу, наголосив заступник міністра. Якщо ж керівник зловживатиме як-от формально переведе підлеглих на неповний робочий день, працівники мають право оскаржити.

«Аби не виплачувати лікарям базову зарплату, яка була встановлена Урядом, керівники медзакладів іноді, суто на папері, можуть перевести працівників на 0,75 чи 0,5 ставки. При цьому медики і надалі продовжують працювати повний робочий день. Така ситуація є абсолютно неприпустимою. Кожен медичний працівник, який зіштовхнувся з подібною ситуацією, має звернутися зі скаргою до регіонального управління Держпраці», — порадив Олексій Яременко.

✅✅✅ Заробітна плата медичної сестри в 2022 році

На підставі скарги Держпраці проводить інспекційну перевірку. Якщо встановить, що медпрацівника формально переведено на неповний робочий день, а фактично він працює повний, накладе на керівника закладу охорони здоров’я штраф — 65 тис. грн за кожного працівника.

Під час перевірки Держпраці не розголошує особу заявника.

Нагадаємо, раніше МОЗ роз’яснило, хто з медпрацівників має право на зарплату 13,5 та 20 тис. грн.

За матеріалами сайту МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про преміювання працівників медичного закладу: як розробити

З'ясуйте, як урегулювати питання преміювання медичних працівників, які локальні документи затвердити та як їх оформити. Розробіть положення про преміювання медичних працівників за зразком
38990

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді