З нового року зміниться механізм обліку антибіотиків в стаціонарах

UA RU
Заклади охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу, з 1 січня 2022 року почнуть вести облік загального споживання антимікробних препаратів протягом року. Про це на своєму сайті повідомив Центр громадського здоров’я МОЗ

З 1 січня стаціонари обліковуватимуть спожиті антибіотики

Обліку підлягатимуть лікарські засоби із груп:

  • спостереження
  • резерву

Як оформити та подати документи до Держлікслужби

Антибіотики групи спостереження — це лікарські засоби, які використовують для лікування бактеріальних інфекцій як першу та другу лінії терапії.

Якщо використовувати ці препарати надмірно та нераціонально, може розвинутися антибіотикорезистентність. У такому випадку лікарі змушені призначати антибіотики з групи резерву.

Антибіотики групи резерву — це лікарські засоби «останньої надії». Їх використовують для лікування вкрай тяжких бактеріальних інфекцій, коли інші антибіотики зазнали невдачі.

Доволі часто ці препарати дорожчі та токсичніші, ніж засоби першої лінії терапії. Саме тому антибіотики групи резерву варто обирати лише насамкінець.

«Якщо ми втратимо дієві антибіотики, то в майбутньому не зможемо лікувати бактеріальні інфекції. Для того, щоби зберегти ефективність антибіотиків — ми маємо відмовитися від надмірного та нераціонального їхнього використання», — наголосив ЦГЗ.

Нагадаємо, з 1 квітня 2022 року антибіотики можна буде отримати лише за е-рецептом.

За матеріалами сайту ЦГЗ

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Програма реімбурсації «Доступні ліки — 2024»

З'ясуйте, що передбачатиме програма «Доступні ліки» в Україні у 2024 році, який буде повний перелік доступних ліків та як ЗОЗ долучитися до програми. Скачайте актуальні Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації
1613

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді