Які комбінації вакцин проти COVID-19 дозволені: розповів Ігор Кузін

UA RU
Під час змішування вакцин проти COVID-19 можна використовувати лише дозволені комбінації. Про це в інтерв’ю виданню Главком розповів заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін

 

«Це якийсь експеримент над собою», — Ігор Кузін про безконтрольне змішування вакцин проти COVID-19

Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти COVID-19: форма № 028-1/о

Якщо доведеться змішувати вакцини проти COVID-19, заступник міністра порадив дотримуватися вимог доказової медицини. Відповідно, використовувати лише ті комбінації, які довели свою безпечність.

«Наразі змішування дозволено мРНК-вакцин (Pfizer, Moderna). Також можна змішувати векторні з мРНК. Наприклад, перша доза AstraZeneca, а друга вакциною мРНК. Якщо ж є вакцинація CorovaVac, то коли після першої дози цієї вакцини робиться друга доза якоюсь альтернативною, то це якийсь експеримент над собою. Я не раджу такого робити, бо це не відповідає протоколам та інструкціям», — сказав Ігор Кузін.

Оновлений Порядок атестації лікарів

Використання бустерних або додаткових доз вакцини проти COVID-19 повинне чітко регулюватися, вважає головний державний санітарний лікар.

Наразі статистики випадків змішування недозволених комбінацій вакцин немає, адже в електронній системі охорони здоров’я можна бачити лише загальну кількість проведених щеплень. Доступ до персональної інформації, зокрема про вид вакцини, має лише:

  • лікар, який лікує пацієнта
  • вакцинальна бригада, яка проводить щеплення

Про випадки змішування недозволених комбінацій вакцин, за словами Ігоря Кузіна, звернення до нього не надходили. Але у будь-якому разі такі випадки — порушення.

«Відповідатиме за це медпрацівник, який проводить щеплення, якщо він знає, що людина вакцинувалася до цього іншим типом вакцини», — наголосив заступний міністра.

Нагадаємо, раніше ДЕЦ МОЗ презентував чат-бота і відео, які вчать повідомляти про небажані реакції після ліків та вакцин.

За матеріалами сайту Главком

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді