МОЗ визначило співвідношення між зарплатами лікарів і керівників медзакладу

UA RU
МОЗ винесло на громадське обговорення проєкт Постанови КМУ «Про внесення змін до постанови КМУ від 19 травня 1999 р. № 859 та додатку 3 до Типової форми договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» (далі — Постанова № 859)

Нові вимоги до освітніх заходів і нарахування балів БПР

МОЗ визначило співвідношення між зарплатами лікарів і керівників медзакладу

✅✅✅ Зарплата лікарів КНП в 2021 році

У МОЗ заявили, що рівень оплати праці медичних працівників ЗОЗ є значно нижчим порівняно з рівнем заробітної плати керівників. Крім того, спостерігається нерівноцінне співвідношення між ЗОЗ різних видів надання медичної допомоги.

Оскільки основним завданням ЗОЗ є забезпечення медичного обслуговування населення на основі професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників, значна частина його доходів спрямована саме на оплату праці медичного персоналу та здійснення інших видатків, пов’язаних з трудовою діяльністю найманих працівників.

Через нерівномірний та нераціональний розподіл доходів КНП у закладах здебільшого:

  • немає механізму розподілу стимулюючих виплат
  • не встановлений рівень преміювання між керівним та іншим персоналом
  • не забезпечена диференціація заробітної плати та справедливе співвідношення в залежності від обсягів, складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника

Мета запропонованих змін до Постанови № 859 — забезпечити справедливе співвідношення між заробітними платами медичного персоналу та керівного складу закладів охорони здоров’я та постійний контроль з боку власників та контрольних органів, а також знайти механізми стимулювання керівників лікарень за ефективну роботу.

Зокрема посадовці пропонують доповнити підпункт 1 пункту 1 Постанови № 859 абзацами такого змісту:

  • «11) . У закладах охорони здоров’я працівником основної професії є посада лікаря»;
  • «12) . Розмір посадового окладу керівника закладу охорони здоров’я забезпечує співвідношення між середньою заробітною платою медичних працівників та не може перевищувати розмір середньої заробітної плати медичних працівників підприємства більше ніж на 60 відсотків».

Зміни можуть набрати чинності з 1 січня 2022 року.

Нагадаємо: раніше уряд назвав заробітну плату медичних працівників у 2022 році.

За інформацією сайту МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді