«Кожен лікар має знати перелік абсолютних медичних протипоказів до вакцинації проти COVID-19» — Ігор Кузін

UA RU
Про це головний державний санітарний лікар розповів в інтерв'ю РБК-Україна

Нові правила страхових виплат медичним працівникам

Багато людей вважають, що вакцинація проти коронавірусної хвороби їм протипоказана. Тоді як абсолютні медичні протипокази, тобто медичні стани, за яких людина не має і не може отримати вакцинацію, мають менше ніж 1% людей.

✅✅✅ Порядок вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19: зразок СОП

«Кожен лікар має знати перелік абсолютних медичних протипоказів до вакцинації проти COVID-19» — Ігор Кузін

❗ Як рахувати години роботи з ковідними хворими для доплати до 300%?

Водночас медикам варто враховувати, що залежно від перебігу та чи інша хвороба може стати абсолютним медичним протипоказом. Тобто хоча є затверджений перелік таких протипоказів, але лікар оцінює стан кожної конкретної людини, а також зважає на тип вакцини, вік, анамнез алергічних реакцій, чи була людина вакцинована взагалі, як вона перенесла перше щеплення, якщо таке було, тощо.

«Якщо лікар не може прийняти рішення про наявність чи відсутність медичних протипоказів, або не може порадити певну стратегію щодо вакцинації — я би радив такого лікаря просто змінити і підписати декларацію з іншим… Кожен лікар має знати перелік абсолютних медичних протипоказів», — наголосив Кузін.

Головний санітарний лікар також звернув увагу, що інструкції до всіх вакцин, які застосовують в Україні, а також інформація про побічні дії та можливі протипокази, є на сайті Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Нагадаємо: раніше МОЗ розробило проєкт закону щодо кримінальної відповідальності за підробку документів про вакцинацію проти COVID-19.

За інформацією РБК-Україна

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді