В Україні розпочинається пляжний сезон: що необхідно знати

Ольга ГОЛУБОВСЬКА: «Вакцинація, постійна гігієна рук та чиста вода — це те, що не застрахує, але може зробити ваш відпочинок набагато спокійнішим»

Минулого тижня в Міністерстві охорони здоров’я України пройшла прес-конференція на тему «Пляжний сезон: можливі ризики для здоров’я». Перед слухачами з доповідями виступили головний позаштатний дерматовенеролог Департаменту охорони здоров’я м. Києва Олександр ЛІТУС, начальник відділу санітарного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань ДСЕС України Олексій ДАНИЛЕНКО та головний позаштатний фахівець МОЗ зі спеціальності «Інфекційні хвороби» Ольга ГОЛУБОВСЬКА.

Олексій ДАНИЛЕНКО наголосив, що для безпечного відпочинку необхідно обирати ті пляжі, які мають відповідний паспорт — висновок Державної санітарно-епідеміологічної служби України. Документ підтверджує відповідність зони відпочинку всім санітарним нормам:

  • якість води;
  • вільний доступ до питтєвої води;
  • оснащеність сміттєвими бачками;
  • наявність вбиралень;
  • наявність пункту швидкої допомоги тощо.

Станом на 02 червня 2015 року всього по Україні мають такі дозволи на відкриття та функціонують 30 пляжів.

Ольга ГОЛУБОВСЬКА звернула увагу на водоймища зі стоячою та малопротічною водою, де вологість, забрудненість та висока температура призводять до розвитку небезпечної для людини бактеріологічної флори: лептоспіри, кишкової палички, дизентерії тощо.

«Вакцинація, постійна гігієна рук та чиста вода — це те, що не застрахує, але може зробити ваш відпочинок набагато спокійнішим», — зауважила спеціаліст.

Про небезпечний  вплив сонця на людину доповів Олександр ЛІТУС: «Негативна дія ультрафіолету доведена. Він призводить не лише до онкологічних новоутворень, різноманітних захворювань шкіри, а й внутрішній органів. Важливо пам’ятати, що ультрафіолетове опромінення діє не лише на відкритому сонці, а й в тіні. Особливо уважно до перебування на сонці мають віднестися люди з хронічними захворюваннями».

Прості правила, що допоможуть уберегти здоров’я від негативного впливу сонця, за його словами є:

  • захист шкіри від прямого сонячного опромінення;
  • засмагання лише до 10:00 та після 17:00;
  • догляд за шкірою згідно рекомендація лікарів-дерматологів.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді