Організація інтернатури: можливі зміни в Україні з 2022 року

UA RU
МОЗ планує затвердити нове Положення про інтернатуру та вторинну лікарську спеціалізацію. Проєкт відповідного наказу запропонували на громадське обговорення

Електронні трудові в запитаннях і відповідях

Один зі способів розв’язати проблеми, які склалися в системі закладів медичної освіти України в пострадянський період, — реформувати післядипломну освіту, переконані автори документа. Для цього потрібно запровадити справедливий розподіл на інтернатуру та унормувати її зміст.

Із 2022 року в Україні може змінитися організація інтернатури та вторинної лікарської спеціалізації

Проєкт документа врегульовує порядок зарахування, проходження та закінчення інтернатури випускниками закладів вищої освіти, що здійснюють підготовку фахівців галузі знань 22 «Охорона здоров’я». Основні положення проєкту визначають:

  • створення умов для справедливого розподілу випускників закладів вищої освіти для проходження інтернатури — розподіл за рейтингом
  • новий перелік спеціальностей та тривалість навчання в інтернатурі для 23 основних лікарських спеціальностей за якими здійснюється первинна спеціалізація осіб за лікарськими та провізорськими спеціальностями для отримання кваліфікації лікаря-спеціаліста або провізора-спеціаліста
  • перелік назв циклів спеціалізації та вдосконалення лікарів і провізорів у закладах вищої (післядипломної) освіти

Якщо наказ «Про затвердження Положення про інтернатуру та вторинну лікарську спеціалізацію» ухвалять, його вимоги поширюватимуться на осіб, які вступають в інтернатуру з 2022 року. На осіб, які зараховані на навчання до інтернатури раніше, поширюється дія наказів МОЗ:

  • «Про затвердження Положення про первинну спеціалізацію (інтернатуру) випускників вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти ІІІ–IV рівня акредитації медичних факультетів університетів» від 19.09.1996 № 291 (далі — Наказ № 291)
  • «Про затвердження Порядку працевлаштування працівників державних вищих медичних (фармацевтичних) закладів освіти, підготовка яких здійснювалася за державним замовленням» від 25.12.1997 № 367
  • «Про затвердження переліку спеціальностей та строки навчання в інтернатурі випускників медичних і фармацевтичних вищих навчальних закладів, медичних факультетів університетів» від 23.02.2005 № 81 (далі — Наказ № 81)

Наказ, проєкт якого запропонований на громадське обговорення, набирає чинності з дня його офіційного опублікування. А вже з 1 січня 2022 року утратять чинність накази МОЗ:

  • № 291
  • № 81

Нагадаємо, раніше МОЗ затвердило форму договору щодо стажування лікарів-інтернів.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді