Найсвіжіші рішення КМУ про фінансування та новації в охороні здоров’я

Уряд виділить гроші на придбання кисневих концентраторів, автомобілей ЕМД та створення аеромедичного простору

Яку систему оплати праці обрати в КНП

1. КМУ виділив 60 млн грн на закупівлю товарів, виконання робіт і надання послуг із забезпечення централізованого постачання кисню, встановлення додаткових кисневих магістралей та придбання кисневих концентраторів у медзакладах Івано-Франківської області, де суттєво зросла кількість захворювань на COVID-19.

2. Українські регіони до кінця березня отримають нові автомобілі екстреної допомоги. Міністр охорони здоров’я підписав відповідний наказ про їх розподіл. Усього готові вирушати до закладів охорони здоров’я 416 швидких. Загалом із державного бюджету витратили на закупівлю спеціалізованого санітарного транспорту ЕМД 728 млн грн.

✅✅✅ План перевірки пожежної безпеки закладів охорони здоров’я на 2021 рік

Найсвіжіші рішення КМУ про фінансування та новації в охороні здоров’я

3. КМУ підтримав проєкт постанови МОЗ і МВС «Про деякі питання створення єдиного аеромедичного простору в Україні». Єдиний аеромедичний простір використовуватимуть для траспортування донорських органів і надання екстреної медичної допомоги.

Впровадження цього пілотного проєкту, за словами його розробників, дасть змогу підійняти надання екстреної медичної допомоги в регіонах, залучених до нього, на якісно новий рівень. А також гарантуватиме щонайменше семи мільйонам громадян можливість отримати максимально швидкий доступ до вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги в ситуаціях, що загрожують їхньому життю та здоров’ю. Інакше кажучи, люди з найвіддаленіших куточків країни зможуть вчасно отримати медичну допомогу.

Також функціональне об’єднання можливостей суб’єктів державної авіації та національної системи трансплантації дасть змогу забезпечити своєчасне транспортування донорських органів у межах усієї території України.

До пілотного проєкту приєдналися вже 38 закладів охорони здоров'я, і їх кількість зростатиме.

Початок реалізації пілотного проєкту запланований на 1 квітня для Львівської області та 1 травня — для Київської. Поступово система аеромедицини охопить усю країну.

Довідка. МОЗ планує розширити функціонал електронних баз даних та реєстрів, які міститимуть інформацію щодо певних нозологій. Ідеться насамперед про реєстри орфанних захворювань.

Фахівці планують імплементувати міжнародний галузевий стандарт лабораторних досліджень та спостережень LOINC, долучивши його до системи eHealth.

За матеріалами МОЗ

Найсвіжіші рішення КМУ про фінансування та новації в охороні здоров’я
Анна Леусголовний редактор журналу «Управління закладом охорони здоров’я»
✅ Терміни, на які звернути увагу ✅ Принципи співпраці з НСЗУ ✅ Важлива роль класифікаторів ✅ Тарифи на пакети медпослуг

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5548

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді