Затверджені державні програми з охорони материнства та дитинства

Під час відео-селекторної наради «Аналіз роботи акушерсько-гінекологічної служби» фахівці відзвітували про сформованість нормативної бази і затвердження державних програм з охорони материнства та дитинства

В Міністерстві охорони здоров'я України відбулась відео-селекторна нарада з регіонами «Аналіз роботи акушерсько-гінекологічної служби». Фахівці відзвітували, що наразі в Україні в цілому сформована нормативна і законодавча база та затверджені державні програми з охорони материнства та дитинства, серед яких:

  • «Репродуктивне здоров’я нації»;
  • Загальнодержавна програма боротьби з онкологічними захворюваннями;
  • Загальнодержавна програма імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб»;
  • Загальнодержавна програма «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини».

За словами заступника Міністра охорони здоров’я Віктора ШАФРАНСЬКОГО, охорона материнства і дитинства є невід’ємною складовою державної політики, особливо актуальною в нинішній період економічної та політичної нестабільності. Головні лікарі структурних підрозділів охорони здоров’я в областях разом з фахівцями Міністерства охорони здоров'я обговорили шляхи удосконалення акушерсько-гінекологічної допомоги та створення мережі перинатальних центрів. Світовий досвід свідчить, що близько 17% породіль потребують госпіталізації саме в перинатальні центри ІІІ рівня.

«На початок 2014 року в Україні було відкрито 12 перинатальних центрів ІІІ рівня. На сьогодні у регіонах розроблені маршрути пацієнтів по необхідних рівнях надання медичної допомоги, які, на жаль, не завжди спрацьовують, що негативно впливає на якість медичної допомоги», — зазначив Віктор ШАФРАНСЬКИЙ.

Одним із основних критеріїв якості та рівня організації роботи родопомічних закладів, ефективності впровадження програм, реалізації пілотних проектів і наукових досягнень є материнська смертність, порядок експертизи якої істотно змінився. Так, працювала експертна комісія Міністерства охорони здоров’я, яка розглядала всі випадки материнської смертності і приймала рішення щодо їх попереджуваності відкритим голосуванням, що давало можливість визначити критерії попереджуваності і приймати відповідні організаційні заходи на місцях.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді