Підсумки конкурсу «Лідери змінюють світ»: знайомимося з переможцями

У жовтні МОЗ оголосило імена трьох медичних сестер, які перемогли у Всеукраїнському конкурсі МОЗ серед медичних сестер та медичних братів «Лідери змінюють світ». Хочемо познайомити вас із ними ближче і продемонструвати, чому саме їхні конкурсні роботи із понад 400 інших заслуговують найбільшої уваги

Одна з основних вимог, за якою члени журі оцінювали есе учасників конкурсу, — практична значущість. Переможці у своїх роботах не лише описали власний успішний досвід роботи, а й надали поради, як потрібно організувати роботу медпрацівників, та навели розроблені ними матеріали. Щоб ви могли скористатися цінними здобутками колег, редакція журналу «Довідник головної медичної сестри» оформила есе переможців у вигляді трьох статей. Обов’язково ознайомтеся з ними! Також — читайте інтерв’ю із кожним переможцем конкурсу.

І місце — Марія Віцентович

Найкращою конкурсною роботою члени журі визнали есе Марії Віцентович, сестри медичної з масажу КНП «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради. Вона розповіла, що спонукало її обрати реабілітацію дітей своїм напрямом роботи та постійно шукати нові підходи до роботи. Коли ми запитали Марію, де вона знаходить натхнення для роботи, вона відповіла: «Мене надихає кінцевий результат реабілітації і, звичайно, невтомна боротьба батьків за щасливе і здорове майбутнє своєї дитини». Керуючись такою метою, медична сестра ініціювала численні зміни в роботі свого закладу і продовжує впроваджувати їх щодня. На своєму прикладі Марія показує, що значить бути справжнім лідером — не лише оптимістом, а й реалістом, який втілює впевненість і проявляє повагу до кожного.

Читати статтю переможниці

Підсумки конкурсу «Лідери змінюють світ»: знайомимося з переможцями

Відповіді

1. Чому вирішили взяти участь у конкурсі «Лідери змінюють світ»?

Коли я вперше почула про конкурс, дуже захопилася, хоча потім трохи вагалася. Відтак все ж вирішила випробувати себе, свої знання та вміння.

2. Що Вам найбільше подобається у своїй роботі?

Найбільше в роботі мені подобається те, що процес реабілітації ― індивідуальний, одночасно можна використовувати різноманітні методи та засоби. Кожне заняття проходить по-різному і цікаво насамперед для маленьких пацієнтів і, звісно, для мене.

3. Що найскладніше у Вашій роботі?

Найважче в моїй роботі — переконувати батьків у тому, що ці курси реабілітації вкрай важливі для дитини. Адже в подальшому від цього залежатиме мобільність дитини і можливість себе обслуговувати!

4. Що Вас надихає?

Мене надихає кінцевий результат реабілітації і, звичайно, невтомна боротьба батьків за щасливе і здорове майбутнє своєї дитини.

5. Уявіть: Ви маєте одне чарівне бажання, але воно має стосуватися Вашої роботи. Що це буде?

Якщо помріяти, то мені як мамі і спеціалісту хотілося б, щоб діти та їхні батьки не знали тих діагнозів, з якими я працюю, але ж це неможливо. Тому бажання лише одне — щоб дітки потрапляли в таку сім’ю, де їм будуть дані Богом батьки із сильною волею, які зможуть боротися за них до кінця.

6. Що Ви могли б порадити собі, коли починали працювати у закладі охорони здоров’я?

Єдине, що я могла б собі побажати — це безкінечного натхнення і професійного розвитку.

ІІ місце — Олена Тімахова

Друге місце у конкурсі посіла Олена Тімахова, сестра медична КП «Нікопольська міська лікарня № 1» Нікопольської міської ради Дніпропетровської області. Вона зізналася, що вирішила взяти участь, щоб розповісти про свої досягнення і надихнути молодих спеціалістів на нові звершення. Безумовно, їй є про що розповісти, адже Олена не лише досягла успіхів у кар’єрі, а й не опустила руки, коли через війну була змушена переїхати до іншого міста та почати життя заново. Вона довела, що не потрібно боятися труднощів у роботі. Молодим спеціалістам, які тільки починають свою роботу в ЗОЗ, вона радить: «Більше навчатися, зростати професійно, прагнути до нових висот, досягати їх, бути людяними, доброзичливими, чуйними. Йти тільки вперед і ніколи не зупинятися!».

Читати статтю переможниці

Підсумки конкурсу «Лідери змінюють світ»: знайомимося з переможцями

Відповіді

1. Чому вирішили взяти участь у конкурсі «Лідери змінюють світ»?

Вирішила взяти участь у конкурсі «Лідери змінюють світ» для того, щоб розказати про свої досягнення, поділитися з колегами своїми думками, надихати молодих спеціалістів нашої нелегкої справи на звершення, нові досягнення, адже за останні роки престижність роботи медичної сестри знизилась. Маленька заробітна плата, важкі умови праці, низький соціальний рівень життя — усе це призводить до того, що молодь не хоче працювати в медицині. Зараз тут працюють люди за покликанням свого серця, які не зважають на труднощі, самовіддані. І я пишаюся такими медпрацівниками, велика їм шана! І, звісно ж, дуже хотілося перемогти у конкурсі! Призи — просто супер!

2. Що Вам найбільше подобається у своїй роботі?

Найбільше мені подобається у моїй роботі те, що я можу допомагати людям одужувати, повертатися до здорового життя, бачити щасливі очі та усмішки здорових пацієнтів. Це ― найголовніше для мене.

3. Що найскладніше у Вашій роботі?

Інколи бувають дуже складні випадки травмувань у пацієнтів, які призводять навіть до інвалідності. На мою думку, важливо вчасно підтримати психологічно таких хворих, допомогти їм прийняти свій стан здоров’я на цьому етапі лікування, мотивувати їх на одужання, реабілітацію та повернення до нормального адаптованого соціального життя. Я вважаю, що саме у медичної сестри є такі важелі впливу на пацієнтів, саме вона перебуває багато часу біля таких хворих і може їм допомогти добрим словом і співчуттям, а головне — кваліфікованою працею та чуйним серцем. Ми, медичні сестри, завжди пам’ятаємо тяжких пацієнтів, яким віддаємо часточки свого серця. Іноді це дуже складно.

4. Що Вас надихає?

На роботу йду з радістю та задоволенням, бо знаю, що можу допомогти хворій людині одужати. У нас дуже гарна командна робота, ми звикли довіряти колегам, підтримувати одне одного у складних ситуаціях, допомагати. Це надихає.

5. Уявіть: Ви маєте одне чарівне бажання, але воно має стосуватися Вашої роботи. Що це буде?

Я вважаю, що гідна оплата праці, прекрасні робочі умови — це гарне бажання!

6. Що Ви могли б порадити собі, коли починали працювати у закладі охорони здоров’я?

Навіть не знаю, що і сказати. Завжди старалася працювати сумлінно, по совісті. Свій досвід, нові знання здобувала по краплині. Порадила би зараз молодим спеціалістам, як і собі раніше, більше навчатися, зростати професійно, прагнути до нових висот, досягати їх, бути людяними, доброзичливими, чуйними. Йти тільки вперед і ніколи не зупинятися!

ІІІ місце — Олена Туча

Третє місце по праву виборола Олена Туча, сестра медична КНП «Обласний медичний центр психічного здоров’я» Житомирської обласної ради, яка має понад 50 років стажу роботи. Свій вагомий досвід вона майстерно поєднує із новими методиками і творчими підходами у психіатрії. Одним із таких підходів медсестра поділилась у своєму есе. Олена впровадила в лікарні арттерапію як складову комплексного немедикаментозного лікування і реабілітації осіб із психічними розладами. Вона розповідає, що у роботі їй найбільше подобається дружня атмосфера, розуміння і взаємодопомога її колег, зокрема головної медичної сестри Євгенії Милашевської: «Поряд зі мною працюють талановиті, відданні своїй справі люди. Це добрі, вірні і надійні друзі, які допомагають мені в роботі з пацієнтами, і замінити їх неможливо».

Читати статтю переможниці

Підсумки конкурсу «Лідери змінюють світ»: знайомимося з переможцями

Відповіді

1. Чому вирішили взяти участь у конкурсі «Лідери змінюють світ»?

Коли я прочитала назву конкурсу «Лідери змінюють світ», одразу подумала: «Це моє!».

Протягом 25 років психіатрія йшла шляхом реформування під керівництвом головного лікаря Шумлянського В. А. Я працювала в медсестринстві психіатрії і була керівником Асоціації медичних сестер психіатрії Житомирської області. Постійне навчання, науково-практичні конференції, конкурси, самопідготовка, забезпечення медичних сестер літературою, захист прав і свобод пацієнтів із психічними розладами, виставки робіт пацієнтів до дня психічного здоров’я, аукціони, підтримка діяльності організації родичів пацієнтів «Підтримка», статті в газету «Пульс», «Роль медичної сестри в психіатричній реабілітації», «Невизнані генії», впровадження арттерапії в роботу із пацієнтами з психічними розладами, виступи на радіо, телебаченні, особиста зйомка в аматорському фільмі «Життя і творчість Чагарової Бажени» та багато інших необхідних справ на користь пацієнтів із психічними розладами.

Тому я бажала, щоб була визнана моя довготривала, напружена і відповідальна робота на користь людей із психічними розладами.

2. Що Вам найбільше подобається у своїй роботі?

Мені подобається дружня атмосфера, розуміння, взаємодопомога, готовність прийти на допомогу у важкі хвилини життя. Цьому психологічному мікроклімату в колективі сприяє головна медична сестра Милашевська Є. М. Завжди допоможе і словом, і ділом. Поряд зі мною працюють талановиті, відданні своїй справі люди. Це добрі, вірні і надійні друзі, які допомагають мені в роботі з пацієнтами, і замінити їх неможливо.

3. Що найскладніше у Вашій роботі?

Найскладніше у моїй роботі — сформувати у пацієнтів з хронічними формами психічних розладів мотивацію до діяльності. Тобто до занять у кабінетах «Терапія мистецтвом», «Терапія зайнятістю», «Терапія рухом». Це відбувається у зв’язку з порушенням у них вольової регуляції. Формування мотивів-стимулів потребує знань психіатрії, психології роботи з різними нозологічними формами психічних захворювань, практичного досвіду, неформальних підходів, уваги до людини, врахування його побажань.

Крім того, потрібно постійно думати, де взяти технічний матеріал для занять (папір, фарби, пензлі, фломастери, пластилін для моделювання та ін.) гарної якості, щоб не принижувати людину, а навпаки — створити усі умови для творчості. Тому постійно доводиться шукати благодійників, спонсорів.

4. Що Вас надихає?

Надихає в роботі розуміння, що я особисто, завдяки своїм професійним знанням, людським якостям, вношу свій вклад у загальну справу з лікування пацієнта та його реабілітацію. Працюю в команді професіоналів на рівних правах і можу використати свій досвід повністю. Завжди отримую моральне задоволення, коли пацієнт повертається на роботу за фахом, в сім’ю. У випадку хронічного захворювання, інвалідизації, якщо я допомагаю знайти нові заняття, зацікавити творчою діяльністю. Це набагато знижує почуття розчарування, неповноцінності, покращує якість життя, продовжує період ремісії захворювання.

А якщо людина, яка має інвалідність із психічного захворювання, влаштовується на роботу, це для мене свято душі. І ми радіємо разом.

5. Уявіть: Ви маєте одне чарівне бажання, але воно має стосуватися Вашої роботи. Що це буде?

Моє чарівне бажання — підвищення заробітної плати медсестер. Медичні сестри мають напружену, відповідальну роботу. А зарплата не відповідає затратам здоров’я, енергії, душевних сил. Скільки років працюю, стільки бачу мізерну зарплату. А це принижує гідність людини.

6. Що Ви могли б порадити собі, коли починали працювати у закладі охорони здоров’я?

Якби я починала працювати в закладі охорони здоров’я, я би порадила собі не влаштовуватися на роботу, пов’язану з необхідністю працювати в нічні зміни, особливо якщо маєш такі риси характеру як чутливість, почуття підвищеної відповідальності. Робота в нічні зміни шкідливо впливає на здоров’я, швидко виснажує організм.

★★★

Учасники конкурсу «Лідери змінюють світ» є лідерами, яких нині так потребує галузь охорони здоров’я. Вони змінюють світ тим, що поліпшують роботу свого закладу і надихають на це інших. Медичні сестри — це герої, про досягнення яких варто говорити і які необхідно поширювати. Хай для вас лунає більше слів вдячності, а ваша робота отримує те визнання і винагороду, на які заслуговує!

Оксана Грищенко,
головний редактор журналу «Довідник головної медичної сестри»

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Підвищення кваліфікації медичних працівників у Вищій школі безперервного професійного розвитку

Хочете опанувати нові знання, розібратися в складних питаннях медичного законодавства та підвищити кваліфікацію? Обирайте потрібну програму та починайте проходити навчання онлайн у Вищій школі БПР
38138

Семінари та вебінари для медиків

Цифрове видавництво Експертус організовує медичні семінари та безплатні медичні вебінари для керівників медзакладу, лікарів та медсестер. Долучайтеся та прокачуйте свої професійні знання й уміння
62872

Медсестра та ЕСОЗ: як зареєструватися і працювати зі власного профілю

Допоможемо медсестрам зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я (далі — ЕСОЗ), адже цього вимагає НСЗУ. Підкажемо, які дані вносити та як працювати в ЕСОЗ залежно від специфіки ЗОЗ чи відділення
2744

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді