Чи планує НСЗУ збільшити кількість пакетів медпослуг із паліативної допомоги

Паліативна допомога як окремий вид медичної допомоги закріплена в українському законодавстві з 2011 року. У 2018-му цей вид меддопомоги почав надаватися на рівні ПМД, а у квітні 2020-го увійшов до Програми медичних гарантій

Комунікація з онкохворими: 4 поради для медсестер

Українська модель паліативної медичної допомоги складається з таких ланок: «сімейний лікар — мобільна служба — стаціонарна допомога (хоспіс)». Для пацієнта з обмеженим прогнозом тривалості життя це означає вибір. Перебувати або на лікарняному ліжку, або вдома з близькими людьми. Тому після стаціонару можна повернутися у рідні стіни, під нагляд і патронаж мобільної паліативної служби.

НСЗУ підписала договори про надання паліативної допомоги із 485 медзакладами. Найбільша кількість лікарень, які надають паліативну допомогу за контрактом з НСЗУ у Львівській області. Там їх 41. На Дніпропетровщині таких закладів 33. На Харківщині — 25.

Скільки всього закладів надає мобільну і стаціонарну паліативну допомогу та скільки коштів вони отримали від НСЗУ — дивіться в Таблиці.

Пакет медпослуг

Кількість
законтрактованих ЗОЗ

Кошти, які виплатила НСЗУ

Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям

431

216,8 млн грн

Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям

203

176 млн грн

Пацієнт отримує безоплатно:

  • лікування симптомів захворювання
  • ефективне знеболення
  • респіраторну (дихання) та нутрітивну (медичне харчування) підтримку
  • психологічну допомогу
  • навчання родини та доглядачів особливостям догляду за людиною, запобіганню можливих ускладнень та дотриманню рекомендацій

Щоб отримати паліативну допомогу безоплатно, пацієнт має звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря. Він випише направлення на отримання мобільної чи стаціонарної допомоги.

Чи планує НСЗУ збільшити кількість пакетів медпослуг із паліативної допомоги

Які зміни передбачає ПМГ — 2021

Робота медичних експертів ще триває. До вимог мобільної паліативної медичної допомоги експерти пропонують включити можливість повного або часткового забезпечення клінічним ентеральним харчуванням пацієнтів, особливо дітей.

Пропозиції експертів за пакетом стаціонарної паліативної медичної допомоги дорослим та дітям стосуються, зокрема:

  • лікування гострого больового синдрому, штучного харчування, кисневої підтримки
  • посилення складу фахівців мобільних паліативних бригад і стаціонарних відділень спеціально підготовленим молодшим медперсоналом

Також у 2021 році НСЗУ пропонує збільшити тариф на надання стаціонарної паліативної допомоги в 3,6 рази. Тариф на надання мобільної паліативної допомоги — втричі. Але цього вдасться досягти, якщо уряд затвердить збільшення бюджету Програми медгарантій на 2021 рік до 225 млрд грн.

Обсяг послуги у 2021 році так само охоплюватиме комплекс медичних і психологічних послуг, відповідно до потреб пацієнта. НСЗУ не планує виділяти із цього комплексу окремі послуги та створювати на їх основі окремі пакети паліативної допомоги. Тож заклади, які укладатимуть у 2021 році договір з НСЗУ за пакетом стаціонарної чи мобільної паліативної медичної допомоги, мають забезпечити весь комплекс медичної допомоги.

За матеріалами НСЗУ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді