У Кіровограді виявлено вогнище сказу

Держсанепідслужба у Кіровоградської області повідомляє, що збільшилась чисельність постраждалих, які звернулися за медичною допомогою після укусів і подряпин скаженого кота

Держсанепідслужба у Кіровоградської області повідомляє, що збільшилась чисельність постраждалих, які звернулися за медичною допомогою після укусів і подряпин скаженого кота.

Скаженого кота виявлено у Кіровограді у 101 мікрорайоні. Безпритульна тварина трималася магазину «Фуршет», біля якого її підгодовували. Через хворобу кіт поводився агресивно: від укусів та подряпин у гомілки, кисті та пальці рук постраждали дорослі і діти.

Загиблого кота (сказ приводить до летального наслідку у тварин і людей) виявив один із постраждалих чоловіків і відніс труп тварини до ветеринарної клініки, а фахівці клініки після розтину тварини діагностували сказ.

Спеціалісти Держсанепідслужби вживають протиепідемічних заходів у вогнищі сказу спільно із фахівцями управління ветеринарної медицини в м. Кіровоград та фахівцями КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги №2 м. Кіровограда»: проведено комплексне епідеміологічне та епізоотологічне розслідування випадку. Здійснюється роз’яснювальна робота і поквартирний обхід поблизу вогнища: мешканці, які отримали пошкодження від хворої тварини звернулися по медичну допомогу.

Усім, хто звернувся за допомогою (13 дорослих та троє дітей), призначені профілактичні щеплення.

Держсанепідслужба звертається до кіровоградців, які, можливо, теж постраждали від нападів кота, проте ще не надали цьому серйозного значення, із проханням терміново звернутися до лікаря.

Спеціалісти ветеринарної медицини щеплять від сказу тварин. Зокрема, станом на 19 жовтня щеплено 127 тварин (88 котів та 39 собак), в тому числі 20 безпритульних (12 собак та 8 котів).

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді