Оперативна інформація про епідемічну ситуацію з грипу та ГРВІ

У 13 областях України інтенсивні показники захворюваності на грип та ГРВІ перевищили епідемічні пороги. Центр грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій Державного закладу «Український центр з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я України» подає аналіз захворюваності на грип та ГРВІ в Україні за період з 2 по 8 січня 2017 року.

Минулого тижня на грип та ГРВІ захворіли 250 227 осіб, із них 52,6% — діти віком до 17 років. Показник захворюваності населення України на грип та ГРВІ на 32,2% менший, ніж минулого тижня. Можна простежити закономірну тенденцію до зменшення захворюваності на першому тижні року. Це пов’язано з новорічними святами та канікулами у навчально-виховних закладах, проте може не відображати реальної картини, оскільки майже усі залишаються вдома і можуть не звертатися за медичною допомогою.

За період 2-8 січня госпіталізовано 12 241 особу (4,9% від загальної кількості хворих), із них 65,9% — діти віком до 17 років. За цей час зареєстровано 6 летальних випадків від грипу: по одному випадку у Черкаській та Донецькій областях, по два — у Запорізькій та Львівській.

Найвищий показник захворюваності на грип та ГРВІ зареєстровано у Волинській області, найнижчий — у Луганській. На звітному тижні темп приросту серед дорослих і дітей до 17 років зменшився на 23,7% та 38,4% відповідно.

У 13 областях України інтенсивні показники захворюваності на грип та ГРВІ перевищили епідемічні пороги.

У структурі виявлених респіраторних вірусів методом імунофлюоресцентної мікроскопії віруси розподілені майже в рівних пропорціях: віруси грипу типу А (26%), парагрипу (27%), РС-віруси (29%), аденовіруси (18%).

Протягом звітного тижня у 14 областях (Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Харківській, Черкаській) при лабораторних дослідженнях зразків матеріалів від пацієнтів із підозрою на грип визначено РНК вірусів грипу. У цьому епідсезоні серед позитивних знахідок домінує штам вірусу грипу типу А(H3) сезонний, що визначений у 77,7% зразків.

Обмежувальні заходи у навчальних закладах проводять за рекомендацією фахівців лабораторних центрів та на виконання розпоряджень органів місцевого самоврядування.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді