Спалах гострої кишкової інфекції на Одещині

За даними Держсанепідслужби України, станом на 21 червня 460 осіб звернулися за медичною допомогою із симптомами, які можуть бути пов'язані зі спалахом гострої кишкової інфекції в м. Ізмаїл, селах Броска та Матроска Одеської області.

Серед потерпілих — 281 дитина. У стані середньої важкості в лікарнях перебуває 215 осіб, серед яких 111 дітей.

Спалах гострих кишкових інфекцій на Одещині пов’язують зі зливами у регіоні, що призвели до забруднення питної води вірусами та умовно-патогенною бактеріальною мікрофлорою.

Міністерство охорони здоров’я нагадує про заходи профілактики гострих кишкових інфекцій:

  • дотримуйтеся правил особистої гігієни;
  • ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мийте та тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуйтеся індивідуальним посудом;
  • запобігайте проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;
  • регулярно мийте дитячий посуд та іграшки;
  • зберігайте окремо сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре прожарюйте або проварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  • дотримуйтеся відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);
  • використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел;
  • вживайте бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовуйте охолоджену кип’ячену воду;
  • використовуйте продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;
  • мийте фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовуйте для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купуйте продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не давайте маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не ковтайте воду під час купання;
  • уникайте контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
  • при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтеся за медичною допомогою.

За інформацією офіційного порталу МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Методи стерилізації виробів медичного призначення та хірургічних інструментів

Стерилізація — це обробка медичних інструментів для запобігання інфікуванню через медичні вироби. Особливо необхідна стерилізація інструментарію, що контактував зі слизовою оболонкою пацієнта, біологічними рідинами тощо. Докладно про види та методи стерилізації хірургічних інструментів читайте в статті
121044

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
133342

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
10695

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді