Спалах гострої кишкової інфекції на Одещині

Блок під заголовком новини 1Блок під заголовком новини 1 Підпишіться на Telegram-канал Медична справа. Новини! Тут про зміни без води і стресу

За даними Держсанепідслужби України, станом на 21 червня 460 осіб звернулися за медичною допомогою із симптомами, які можуть бути пов'язані зі спалахом гострої кишкової інфекції в м. Ізмаїл, селах Броска та Матроска Одеської області.

Серед потерпілих — 281 дитина. У стані середньої важкості в лікарнях перебуває 215 осіб, серед яких 111 дітей.

Спалах гострих кишкових інфекцій на Одещині пов’язують зі зливами у регіоні, що призвели до забруднення питної води вірусами та умовно-патогенною бактеріальною мікрофлорою.

Міністерство охорони здоров’я нагадує про заходи профілактики гострих кишкових інфекцій:

  • дотримуйтеся правил особистої гігієни;
  • ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мийте та тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуйтеся індивідуальним посудом;
  • запобігайте проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;
  • регулярно мийте дитячий посуд та іграшки;
  • зберігайте окремо сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре прожарюйте або проварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  • дотримуйтеся відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);
  • використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел;
  • вживайте бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовуйте охолоджену кип’ячену воду;
  • використовуйте продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;
  • мийте фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовуйте для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купуйте продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не давайте маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не ковтайте воду під час купання;
  • уникайте контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
  • при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтеся за медичною допомогою.

За інформацією офіційного порталу МОЗ

додаток

Зміни ліцензійних умов провадження діяльності з обігу підконтрольних речовин

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: збудник, симптоми, лікування

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
13789

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді