МОЗ пропонує розширити можливості територіальних громад в організації надання первинної медичної допомоги

МОЗ пропонує надати об’єднаним територіальним громадам можливість здійснювати фінансове, матеріально-технічне забезпечення, виконання господарської функції центрів первинної медичної (медико-санітарної) допомоги (ЦПМСД).

Це передбачено проектом наказу МОЗ «Про затвердження Положення про центр первинної медичної (медико-санітарної) допомоги та положень про його підрозділи».

МОЗ зазначає, що утворені згідно із Законом України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» ОТГ перейшли на прямі міжбюджетні відносини з державного бюджету системи охорони здоров’я України та мають право на пряме отримання коштів медичної субвенції, але в більшості не мають належної інституційної бази для надання медичної допомоги населенню у вигляді відповідних закладів охорони здоров’я.

Відповідно до запропонованих змін, ОТГ матимуть можливість вибору форми організації надання первинної медичної допомоги населенню, зокрема:

  • створення ЦПМСД у великих громадах;
  • укладення договорів з ЦПМСД сусідніх громад в рамках міжмуніципального співробітництва;
  • організація надання первинної медичної допомоги сімейними лікарями, які провадять господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи-підприємці та можуть перебувати з ЦПМСД у цивільно-правових відносинах.

За інформацією офіційного порталу МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
7964

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді