В Україні планують змінити єдиний реєстр хворих на цукровий діабет

У Міністерстві охорони здоров’я розробили проект наказу «Про затвердження Положення про реєстр дорослих, які хворіють на цукровий діабет».

За прогнозами Міжнародної діабетичної федерації кількість пацієнтів з цукровим діабетом до 2025 року в світі збільшиться зі 190 до 400 мільйонів осіб. Згідно з даними епідеміологічних досліджень, захворюваність на цукровий діабет зростає вдвічі кожні 15 років.

Станом на кінець 2012 року в Україні налічувалося понад 1,3 мільйони осіб, які хворіють на цукровий діабет.

Чинний порядок ведення реєстру хворих на цукровий діабет затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) від 28.05.2009 № 365.

У МОЗ зазначають, що цей наказ не відповідає вимогам діючого Закону України «Про захист персональних даних» та, як наслідок, реєстр хворих на цукровий діабет належним чином не функціонує.

З огляду на викладене, а також з метою приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність до законодавства з питань захисту персональних даних у МОЗ було розроблено проект наказу «Про затвердження Положення про реєстр дорослих, які хворіють на цукровий діабет».

Новий єдиний реєстр дасть змогу:

  • підвищити ефективність та своєчасність надання медичної допомоги хворим на цукровий діабет;
  • формувати узагальнені статистичні та аналітичні дані і звіти щодо показників захворюваності, смертності та факторів, що впливають на перебіг хвороби;
  • забезпечити достовірність статистичної інформації, планування та розрахунку кількості лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів для забезпечення пацієнтів, які страждають на цукровий діабет.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді