Міністерство охорони здоров’я України скасувало дію належної практики дистрибуції GDP ЄС

Міністр охорони здоров’я України Олег МУСІЙ скасовує дію низки нормативно-правових актів, серед яких Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до Інструкції «Лікарські засоби. Належна практика дистрибуції. СТ- Н МОЗУ 42-5.0:2008» від 5.02.2014 № 100.

Набрав чинності Наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про скасування деяких наказів Міністерства охорони здоров'я України та внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 11 січня 2014 року № 23» від 13.03.2014 № 180.

Міністр охорони здоров’я України Олег МУСІЙ скасовує дію низки нормативно-правових актів, серед яких Наказ Міністерства охорони здоров’я України  «Про внесення змін до Інструкції «Лікарські засоби. Належна практика дистрибуції. СТ- Н МОЗУ 42-5.0:2008» від 5.02.2014 № 100 (далі — Наказ № 100).

В ЄС вже більше року діє «Інструкція від 07 березня 2013 року по належній практиці дистрибуції лікарських засобів для застосування людиною (2013/С 68/01)», яке відрізняється від попереднього новими вимогами до дистриб'ютора (система забезпечення якості, умови зберігання, вимог до транспорту). Олег МУСІЙ підписав Наказ, який повертає недіючу колишню Інструкцію дистрибуції.

На думку фахівців, це зробить необов’язковими європейські правила продажу ліків. Навіть якісні препарати можуть втратити кондиції через неналежні умови зберігання на складах дистриб'юторів, які щодня розвозять ліки в 15 000 аптечних установ України.

Одним із найбільш важливих напрямів євроінтеграції є імплементація в законодавство України вимог належних практик, які гарантують забезпечення пацієнтів якісними та безпечними ліками. Вони оновлюються в міру внесення змін до відповідних директив GxP ЄС.

Зокрема, це стосується належної практики дистрибуції (GDP) лікарських засобів, яка забезпечує якість лікарських засобів на етапі їх оптової реалізації.

Зокрема, на сайті Державної служби України з лікарських засобів з’явилась інформація про те, що Держлікслужба висловлює сподівання щодо поновлення дії Наказу № 100 з тим, аби в Україні було знову поновлено дію сучасних європейських норм належної дистриб’юторської практики.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді