Медичні огляди водіїв: що мають знати медичні працівники?

Багато дорожньо-транспортних пригод стається як наслідок раптового погіршення самопочуття водія. Саме тому медичні огляди водіїв повинні допомогти своєчасно виявити погіршення стану здоров’я у водія та уберегти його та інших учасників дорожнього руху від небезпеки. Читайте, що повинні знати про цю процедуру працівники медичних закладів.

Стаття 15 Закону України «Про дорожній рух» від 30.06.1993 № 3353­XII передбачає можливість допуску до керування транспортними засобами кожного громадянина, який досяг відповідного віку та позбавлений медичних протипоказів. Постановою Кабінету Міністрів України від 08.05.1993 № 340 передбачена можливість отримання посвідчення водія особою після проходження нею підготовки (перепідготовки) згідно з затвердженими планами, складання теоретичної та практичної частини іспиту та отримання довідки про проходження медичного огляду. Медичний огляд водія проводить комісія, створена при будь-якому лікувально-профілактичному закладі, що має ліцензію. Попередній та періодичний медичні огляди проводяться коштом замовника.

Види медичних оглядів водіїв

Стаття 45 Закону України «Про дорожній рух» передбачає необхідність проходження медичного огляду водіями задля визначення здатності безпечно керувати транспортними засобами. МОЗ України сумісно з МВС України передбачило 4 типи таких оглядів. Відповідна норма прописана в спільному Наказі між двома міністерствами від 31.01.2013 № 65/80.

Види медичних оглядів

Вид огляду

Хто підлягає огляду

Періодичність огляду

Види обстежень

Попередній

Кандидати у водії

При отриманні прав на керування транспортним засобом

Загальний огляд спеціалістами різних напрямків, лабораторне обстеження та функціональне дослідження, обстеження у нарколога та психіатра.

Періодичний

Водії

Медичний огляд водія:

віком до 55 років (включно) – кожні 10 років;

віком 56-75р. (включно) що три роки;

віком старше 76 р. – щорічно.

Загальний огляд спеціалістами різних напрямків, лабораторне обстеження та функціональні дослідження, враховуються результати наркологічного та психіатричного огляду.

Щозмінний
перед­ та післярейсовий медичний огляд

Водії

Перед та після кожної зміни.

Опитування, зовнішній огляд, визначення температури тіла, артеріального тиску, частоти серцевих скорочень.

Позачерговий

Водії

Проводиться за необхідності – при отриманні інформації від медичного  працівника про стале погіршення здоров’я водія чи на вимогу уповноваженого працівника Державтоінспекції.

За показами додатково призначаються додаткові обстеження в залежності від стану здоров’я водія.

Наказом МОЗ України від 24.12.1999 № 299 затверджений перелік захворювань, при яких водій не може бути допущений до керування транспортним засобом. Названі в цьому переліку хвороби стають на заваді керування певним видом транспортних засобів. 

Однак існує певна суперечливість між двома нормативними документами:

  • Наказом № 299;
  • Правилами дорожнього руху  

Так, в першому документі передбачено 6 категорій транспортних засобів, в другому – 14 (включаючи підкатегорії). Сьогодні під час медичного огляду заведено орієнтуватися на тип транспортного засобу, зазначеного в Наказі № 299.

Медичні огляди водіїв: що мають знати медичні працівники?Читайте: "Вимоги до зберігання лікарських засобів у закладі охорони здоров’я"

Комісія з питань проведення медичного огляду водіїв

Положенням про медичні огляди водіїв та кандидатів у водії № 65/80 передбачено створення у закладі охорони здоров’я спеціальної медичної комісії для проведення медичних оглядів водіїв (попереднього, періодичного та позачергового).

До роботи комісії долучаються спеціалісти: 

  • лікар-терапевт;
  • невропатолог;
  • оториноларинголог;
  • офтальмолог;
  • хірург.

Склад комісії прописують в локальному наказі. Затверджує наказ керівник медичного закладу. Членами комісії мають бути медичні працівники — лікарі з-поміж штатних співробітників медичного закладу, які мають відповідний кваліфікаційний рівень. Головою комісії призначається лікар-терапевт. Склад комісії має чітко відповідати нормативним документам Міністерства охорони здоров’я України. Самовільно змінювати склад комісії заборонено. Наказ про створення комісії для медичного огляду водіїв транспортних засобів підписує  кожен член комісії. Якщо з будь-яких причин в персональному складі комісії відбуваються зміни (вибуває один, декілька лікарів чи склад комісії змінюється повністю), по медичному закладу видається новий наказ та процедура повторюється знову.

Медичні огляди водіїв: що мають знати медичні працівники?Читайте: "Дослідження пульсу: алгоритм для медсестер"

  

Порядок обстеження водіїв при проходженні медичного огляду

Обов’язкові обстеження під час медогляду:

  • загальні аналізи крові та сечі;
  • визначення групи крові та резус належності;
  • аналіз крові на вміст цукру;
  • ЕКГ;
  • визначення гостроти зору та полів зору.

Під час медичного огляду водій транспортного засобу зобов’язаний пройти обстеження у нарколога та психіатра і надати на огляд комісії відповідний сертифікат (наказ МОЗ «Про вдосконалення системи профілактичних протиалкогольних та протинаркотичних заходів та обов’язкових профілактичних наркологічних оглядів» № 339 від 28.11.1997р.  в редакції від 15.10.2010). В разі виникнення сумнівів щодо стану здоров’я водія, медична комісія призначає йому додаткові обстеження та консультації спеціалістів вузького профілю за індивідуальною програмою. Свій висновок щодо придатності водія до керування транспортним засобом члени комісії роблять на підставі опитування та огляду водія, отриманих результатів аналізів, висновків наркологічного та психіатричного оглядів, висновків вузьких спеціалістів (за потреби згідно з індивідуальним планом).

Положення про медичні огляди водіїв транспортних засобів № 65/80 передбачає ситуації, в яких медична комісія не допускає особу до попереднього та періодичного медичного огляду:

  • якщо обстежувана особа на момент огляду страждає на гостре захворювання чи загострення хронічного неінфекційного захворювання;
  • якщо у обстежуваної особи виявлені ознаки інфекційного захворювання в «заразному» періоді;
  • наявність у обстежуваної особи алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння;
  • перебування особи на момент огляду під впливом лікарських засобів, що можуть знижувати увагу та швидкість реакції.

Висновок про стан здоров’я водія комісія заносить в медичну карту амбулаторного хворого в паперовому чи електронному вигляді залежно від виду документообігу, прийнятого у медичному закладі. Вся інформація зберігається в архіві закладу охорони здоров’я протягом встановленого терміну.

Медичні огляди водіїв: що мають знати медичні працівники?Читайте: "Інфекційний контроль у лікувально-профілактичних закладах України"

Довідка за результатами медичного огляду водіїв

Положенням про медичні огляди водіїв № 65/80 (пункт 1.7) затверджена форма довідки, яку видає комісія за результатами медичного огляду. Згідно з інструкцією інформацію в довідку вносить власноручно голова медичної комісії розбірливим почерком. Прізвище, ім’я та по-батькові вказують згідно з паспортними даними. 

На титульній сторінці медичної довідки роблять  запис залежно від висновку комісії:

  • «Придатний» — вказують в графі навпроти категорії, якщо стан здоров’я водія дозволяє керувати транспортним засобом без обмежень.
  • «Непридатний» — пишуть в разі визнання водія (кандидата у водії) непридатним до керування певним видом транспортного засобу.
  • Спеціальні позначки («в окулярах», «з ручним кермуванням») прописують в випадку, коли розлади в стані здоров’я є такими, що дозволяють керувати транспортними засобами з певними обмеженнями.

Перелік патологічних станів,  в яких медична комісія не допускає водія до керування транспортним засобом є в наказі МОЗ № 299. Це захворювання, які ускладнюють чи унеможливлюють виконання обов’язків водія та роблять керування транспортним засобом небезпечним.

Медичні огляди водіїв: що мають знати медичні працівники?Читайте: "Форма № 20 «Звіт лікувально-профілактичного закладу»: загальна характеристика документа"

Підписує довідку про медичний огляд водія керівник медичної комісії. Правдивість внесених до неї даних засвідчується печаткою медичного закладу. Довідка залишається дійсною різниться  залежно від віку водія.

Скільки часу дійсна довідка

Вік водія

Термін дії довідки

До 55 років

10 років

56 – 75 років

3 роки

Від 76 років

1 рік

Функцію забезпечення медичних закладів довідками про проходження медичного огляду водія покладено на Державне підприємство «Український медичний центр безпеки дорожнього руху та інформаційних технологій» при Міністерстві охорони здоров’я України.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді