Алгоритм знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобів, що визнані непридатними до використання

Перегляньте покроковий алгоритм знищення наркотичних лікарських засобів у медичному закладі!

Оскільки наркотичні лікарські препарати, психотропні засоби та прекурсори мають виражену дію на організм пацієнта, отримання, використання та знищення цих речовин знаходиться під особливим наглядом з боку МОЗ та МВС України.

Процедура знищення невикористаних решток затверджена нормативними документами МОЗу та проходить за наказом керівника медичного закладу.

Алгоритм знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобів, що визнані непридатними до використанняЧитайте: "Розробляємо локальний наказ з обігу наркотичних засобів"

Алгоритм знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобів, що визнані непридатними до використання

Скачайте

зразок локального наказу "Про заходи щодо придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення аркотичних засобів, психотропних речовин та спеціальних рецептурних бланків ф-3"

Наркотичні лікарські засоби, що визнані непридатними, знищуються згідно з Порядком № 589. Цей документ передбачає можливість проведення процедури в медичному закладі:

  • якщо медичний заклад має ліцензію на право знищення наркотичних (психотропних) лікарських препаратів;
  • на підставі договору з суб’єктом господарювання, який отримав таку ліцензію.

Знищення наркотичних ЛЗ відбувається в наступних випадках:

  • по закінченню терміну їх придатності;
  • за умови пошкодження етикетки, що не дає можливості ідентифікувати препарат;
  • при впливі на засіб фізичних чи хімічних чинників, що призвело до зміни їх кольору, появи додаткових включень, випаду осаду;
  • за неможливості встановити відповідність умов зберігання параметрам, зазначеним в інструкції до засобу (препарат прийнятий від родичів хворого).

Актуальне в е-журналі «Управління закладом охорони здоров'я»:

Паліативна допомога: правове регулювання

Щороку кількість невиліковних хворих по всьому світу зростає. Як допомагають полегшити біль таким хворим в Україні? У публікації наш експерт детально проаналізував нормативно-правову базу, що регулює надання паліативної допомоги в Україні, та запропонував шляхи її вдосконалення

Знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобів, що визнані непридатними до використанняЧитайте: "Талон на прийом до лікаря: заповнюємо форму № 025-4/о"

Слід зазначити, що різні форми наркотичних засобів знищуються в різний спосіб:

  • до невикористаних рідких залишків (розчинів, суспензій) додають воду та виливають до загального колектору;
  • невикористані тверді залишки (капсули, таблетки) та напівтверді (креми, гелі, лініменти) піддають інкапсуляції, інертизації та спалюванню;
  • черезшкірні пластирі спалюють.

Порожні ампули, блістери з-під таблеток додатково не обліковуються та не знищуються за спеціальною процедурою.

Чіткі терміни знищення решток законодавством не передбачені. Однак Держлікслужба пропонує проводити цю процедуру в найближчі терміни з моменту використання препарату.

Знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобів, що визнані непридатними до використанняЧитайте: "Положення про Раду медичних сестер"

Алгоритм знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобів, що визнані непридатними до використання

Скачайте бланк акта

про факт пошкодження в закладі охорони здоров'я наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів, внаслідок чого вони стали непридатними для використання


Алгоритм знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобів, що визнані непридатними до використання

Крок 1 

Керівник медичного закладу видає наказ, яким затверджує склад комісії зі знищення наркотичних (психотропних) лікарських препаратів та спосіб їх знищення.

Очолює комісію особисто керівник закладу чи його заступник. До складу комісії включається співробітник територіального органу Національної поліції. Його присутність на засіданні комісії забезпечує особисто керівник. При знищенні решток з відкритих ампул та препаратів, повернутих родичами хворих, присутність представника поліції не є обов’язковою.

Крок 2

З метою визначення способу знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобів Держлікслужбі України надаються документи:

  • заява на визначення методу знищення лікарських засобів;
  • копія ліцензії з указаним у ній видом діяльності, а саме – знищення;
  • копія повідомлення до територіальних органів МВС з зазначеними термінами знищення наркотичних лікарських засобів.

Знищення решток з відкритих ампул та препаратів, які повернули родичі померлих хворих, не потребує надання документів з вищезазначеного переліку.

Знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобів, що визнані непридатними до використанняЧитайте: "Скільки триває відпустка старшої медичної сестри?"

Крок 3

Складання Акта про знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобів.

Документ складається у трьох чи чотирьох екземплярах на знищені наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, лікарські препарати, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини з таблиць II та III переліку, та (чи) прекурсори з таблиці IV переліку, в кількості, яка перевищує гранично допустиму.

Знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобів, що визнані непридатними до використанняЧитайте: "Введення олійного розчину: алгоритм для медсестер"

Читайте в е-журналі «Довідник головної медичної сестри»:

Ліцензування діяльності з обігу наркотичних (психотропних) лікарських засобів

1. Документи для отримання ліцензії нині можна подавати до органу ліцензування нарочно, поштовим відправленням з описом вкладення або в електронному вигляді

2. Ліцензію можуть анулювати, якщо ліцензіат відмовляється проходити перевірку органом ліцензування за відсутності передбачених законом підстав



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді