Скільки триває відпустка старшої медичної сестри?

Відпустка старшої медичної сестри може включати основну та додаткову частини. Які умови отримання додаткової відпустки та якою в цьому випадку буде її загальна тривалість? Які нормативні документи урегульовують це питання? Дізнайтеся зі статті!

Основний нормативний документ, яким визначається тривалість основної та додаткової відпустки старшої медичної сестри Закон України «Про відпустки», затверджений 15.11.1996 № 504. Цим документом гарантовано, що тривалість щорічної основної відпустки не може бути меншою від 24 календарних днів за умови, що відпрацьований повний робочий рік (розпочинається з дня підписання трудового договору). Проте, деякі категорії працівників отримали право на додаткові щорічні відпустки.

Скільки триває відпустка старшої медичної сестриЧитайте: "Відпустки медичних працівників – складаємо графік"

Коли передбачена додаткова відпустка старшій медичній сестрі

Стаття 8 Закону про відпустки передбачає можливість надання медичним працівникам додаткової відпустки, яка може тривати до 7 календарних днів. Отже, тривалість відпустки старшої медсестри може досягати тридцяти одного календарного дня (24 дні основної та 7 днів додаткової відпустки) за умови:

  • роботи понаднормово
  • напруженості робочого процесу 
  • особливого характеру праці.

Наказ Мінсоцполітики «Про затвердження Рекомендацій щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці» №7, затверджений 10.10.1997, передбачає, що Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади за погодженням з відповідними галузевими профспілками можуть затверджувати орієнтовані переліки робіт, професій та посад працівників із ненормованим робочим днем. Додаткову відпустку можливо надати лише після погодження з галузевою профспілкою. В медичному закладі тривалість відпустки передбачена в колективному та трудовому договорі.

Скільки триває відпустка старшої медичної сестриЧитайте: "Положення про Раду медичних сестер"

Чи можливо поділити відпустку на частини

Відпустка старшої медсестри може поділятись на частини. Однак така можливість передбачається лише в тому випадку, якщо основна безперервна частина відпустки буде тривати від 14 к. д. (регламентовано статтею 12 Закону про відпустки). Ця норма Закону поширюється також і на додаткову відпустку (згідно зі ст. 4 Закону про відпустки). Проте не слід забувати, що відпустка передбачена для відновлення працездатності. Тому на роботодавця покладений обов’язок забезпечити відпусткою повної тривалості особу, яка працює у ввіреному йому підрозділі, не рідше, ніж 1 раз на два роки. 

Скільки триває відпустка старшої медичної сестриЧитайте: "Приклад анкети для анонімного опитування пацієнтів стаціонару"



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді