Фельдшерсько-акушерський пункт: організація роботи

Одним з ключових завдань реформи медичної галузі є покращення доступу до медичних послуг. Тож налагоджена робота фельдшерсько-акушерського пункту набуває особливого значення. Як має працювати цей медичний підрозділ та яка відповідальність лежить на його працівниках? Читайте в статті!

Фельдшерсько-акушерський пункт  є відокремленою структурною одиницею лікарської амбулаторії Центру ПМСД та перебуває у віданні лікаря, до якого приписані мешканці населеного пункту, в якому функціонує ФАП.

Фельдшерсько-акушерський пункт (ФАП) є структурною одиницею амбулаторії ЦПМД. Він відкривається та діє в населених пунктах, де немає інших закладів охорони здоров’я, що могли б надати безкоштовну медичну допомогу населенню. В складі пункту працюють медичні пункти тимчасового базування, які відкриваються в підпорядкованих ФАПу населених пунктах. Діяльність та організацію ФАП регламентує наказ МОЗ № 801, затверджений 29 липня 2016 року.

Фельдшерсько-акушерський пункт: організація роботиСкачайте: "Санбюлетень «ВІЛ-інфекція: перша допомога у випадку контакту з джерелом інфікування»"

Хто очолює ФАП

Керує ФАПом завідувач, якого призначає та звільняє з посади головний лікар ЦПМД. Завідувача обирають з-поміж досвідчених та відповідальних працівників, що володіють організаторськими здібностями та здатні організувати лікувально-профілактичну роботу серед населення та впорядкувати господарську діяльність.

Які завдання виконує фельдшерсько-акушерський пункт

ФАП виконує чималу кількість завдань: 

  • забезпечує долікарською допомогою населення;
  • проводить санітарно-просвітницьку діяльність;
  • створює безпечні умови роботи медичного персоналу;
  • складає графік курсів з підвищення кваліфікації для працівників ФАПу;
  • проводить аналіз виконаної роботи;
  • складає звіти про свою діяльність у визначені терміни.

Фельдшерсько-акушерський пункт: організація роботиЧитайте: "Антибіотикорезистентність: контроль в межах медичного закладу"

Найбільше та найважливіше завдання фельдшерсько-акушерського пункту — надання медичної допомоги населенню. Сюди належить як надання планової медичної допомоги (виконання лікарських призначень), так і  невідкладна допомога. У віданні працівників ФАПу знаходиться  дорослі та діти. Під час виконання основних завдань ФАП взаємодіє з лікарем амбулаторії, на території якої він розташований та зі службою екстреної медичної допомоги.

ФАП забезпечує:

  • надання долікарської допомоги;
  • консультацію лікаря (за адресою проживання пацієнта, чи в амбулаторії), в разі необхідності;
  • виконання лікарських призначень;
  • здійснення активного нагляду за перебігом хронічних хвороб;
  • здійснення нагляду за розвитком дітей;
  • констатація смерті та засвідчення цього факту видачею фельдшерської довідки про смерть (форма 106-1/о).

Значна частина роботи фельдшерсько-акушерського пункту пов’язана з проведенням санітарно-просвітницьких заходів. Особливо великого значення набуває робота з запобігання розповсюдження інфекційних захворювань, випадків травматизму серед дитячого населення, ранньої вагітності та формування навичок здорового способу життя серед соціально вразливого контингенту населення.

Фельдшерсько-акушерський пункт: організація роботиСкачайте: "Звіт фельдшерсько-акушерського пункту: форма № 24"

Документація фельдшерсько-акушерського пункту

Зважаючи на обсяг покладених на ФАП завдань, перелік медичної документації, яку заповнюють його працівники, є значним.

Документація ФАП:

  • форма № 039/о «Щоденник роботи середнього медичного персоналу»;
  • форма № 074/о «Журнал реєстрації амбулаторних хворих»;
  • форма № 032/о «Журнал запису родової допомоги вдома»;
  • форма № 075/о «Зошит запису вагітних»;
  • форма № 106-1/о «Фельдшерська довідка про смерть».

Основною звітною документацією ФАПу є форма 24 «Звіт фельдшерсько-акушерського пункту». Документ заповнюється за результатами річної роботи медичного підрозділу. В таблицях надається інформація про наявні та зайняті штатні посади молодшого та середнього медичного персоналу, інформація про кількість відвідувань пацієнтів з різних приводів відповідно до граф, кількість пологів, що наступили поза межами медичного закладу, кількість виданих фельдшерських довідок про смерть.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді