Підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я

Дитина для свого народження не вибирає час, коли це зручно батькам. Саме тому деякі малюки народжуються поза медичними закладами. З іншого боку, деякі батьки свідомо ідуть на такий крок, наприклад, з релігійних міркувань. Для таких сімей поряд з приємними турботами, пов’язаними з народженням дитини, розпочинаються клопоти з приводу підтвердження факту народження дитини поза медичним закладом та оформлення відповідної довідки. Читайте, що має знати представник медзакладу у таких випадках!

Процедура реєстрації новонародженого різниться залежно від місця, де ця подія відбулась: в медичному закладі чи поза його межами. В останньому випадку батькам доведеться звернутися з відповідною заявою до медичного закладу й надати  документи, пройти процедуру медичного огляду матері та новонародженої дитини. Кабінет Міністрів України в постанові № 9 від 9 січня 2013 року  затвердив покрокову інструкцію щодо підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я.

Підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’яЧитайте: "Звіт фельдшерсько-акушерського пункту: форма № 24"

Лікарсько-консультативна комісія для підтвердження факту народження дитини поза межами медичного закладу

Постановою передбачено створення лікарсько-консультативної комісії для здійснення процедури підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я в випадку, якщо лікар не проводив огляд жінки та новонародженого малюка. Як працює ця комісія та хто входить до її складу визначено в наказі МОЗ України № 679 від 01.08.2013 року.

До складу Комісії входить не менше 5 спеціалістів:

  • заступник керівника структурного підрозділу, у віданні якого перебувають питання материнства та дитинства (він же є головою Комісії);
  • акушер-гінеколог;
  • неонатолог;
  • медичний генетик;
  • педіатр.

В разі виникнення спірних питань, до роботи Комісії залучаються інші спеціалісти. Нормативні документи передбачають можливість засідання Комісії та прийняття нею рішень за наявності 2/3 від її складу.

Підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’яЧитайте: "Введення інсуліну: алгоритм для медсестер"

 Документи для подання комісії

На розгляд Комісії для підтвердження факту народження дитини подаються документи:

  1. Заява в письмовому вигляді. Встановленої форми документу не існує. Заявник пише її в довільній формі.
  2. Документ, що дає змогу ідентифікувати особу (як правило, паспорт).

За наявності, додатково надаються документи:

  • Обмінна карта пологового будинку або виписка з медичної документації (№ 113/о або 027/о).
  • Результати аналізів жінки - даних ультразвукової діагностики, які вона проходила під час вагітності.
  • Копія карти виклику ШМД (форма №109/о).
  • Довідка про генетичну спорідненість дитини з жінкою, яка її народила за межами лікувального закладу.
  • Довідки з медичного закладу про огляд жінки та новонародженої дитини. Обидві довідки видаються лікарсько-консультативною комісією медичного закладу, в якому такий огляд здійснювався.

Після огляду в довідці зазначають стать дитини, вагу та зріст на момент взяття на облік, ймовірну дату народження. Після огляду матері в довідку вносять дані про стан здоров’я жінки та ймовірну дату пологів. Якщо таких довідок немає, Комісія направляє жінку та дитину на огляд.

Підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’яЧитайте: "Визначення групи крові: протоколи"

Документи на розгляд Комісії можуть надати:

  • мати новонародженої дитини;
  • її чоловік;
  • будь-хто з рідних;
  • співробітники служби у справах дітей.

Всі документи, необхідні для підтвердження факту народження дитини, мають надаватись Комісії  не пізніше  семи днів з дня пологів.

Підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’яЧитайте: "Медична етика: складні ситуації та поради на щодень"

Які рішення може прийняти Комісія

Отримавши всі зазначені довідки, комісія переходить до їх розгляду. Законодавство виділяє для цієї процедури 10 календарних днів. На підставі отриманих довідок, Комісія може ухвалити одне рішення з двох можливих:

  • Позитивне рішення. Основою такого рішення є довідка про генетичну спорідненість між новонародженою дитиною та жінкою, яка представляється її матір’ю. Іншою підставою для позитивного рішення є збіг ймовірної дати народження дитини з її віком.
  • Рішення про відмову у підтвердженні факту народження дитини поза медичним закладом.

Свій вердикт Комісія підтверджує висновком, складеним відповідно до затвердженої форми у двох екземплярах. Один екземпляр залишається у Комісії. Подальша доля другого екземпляру залежить від висновку Комісії.

  • Якщо факт народження дитини підтверджений, другий примірник надається заявнику для оформлення документів на дитину у РАГСі; 
  • Якщо в клопотанні відмовлено, примірник надсилається до Головного управління МВС чи управління МВС у Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

У висновку перераховуються документи, на підставі яких Комісія прийняла відповідне рішення, вказуються паспортні дані матері, дата народження дитини, її стать, місце фактичних пологів. Висновок підписує голова Комісії та її члени.

Підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’яЧитайте: "Соціальні медіа в медицині: як вони допоможуть вашому закладу?"

З цим документом заявник отримує право звернутись в медичний заклад, де йому випишуть медичну довідку за формою № 103-1/о, яка підтверджує, що новонароджена дитина перебуває під наглядом спеціалістів цього лікувального закладу. Остання довідка є остаточною підставою для підтвердження факту народження дитини та отримання посвідки в органах державної реєстрації актів цивільного стану.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді