Загальний підхід до безпечності пластикового посуду для пацієнтів — це врахування всіх ризиків, пов’язаних із його використанням. По-перше, слід враховувати хімічну безпечність. Вона полягає в тому, що матеріал, з якого виготовлено посуд, не має впливати на органолептичні властивості продуктів харчування — змінювати колір, надавати їм сторонній запах або присмак. До того ж матеріал не має віддавати продуктам харчування та стравам сполуки, що є його складовими, в кількостях, небезпечних для здоров’я людини.
Американські вчені стверджують, що 80% виявлених в організмі людини «пластикових» речовин потрапляють туди з будівельних та оздоблювальних матеріалів, зокрема з пластикових вікон, меблів, але найбільше — з посуду.
Читайте: "План роботи головної медсестри на третій квартал"
По-друге, варто брати до уваги фізико-хімічну безпечність, пов’язану з фізико-хімічними властивостями матеріалу, з якого виготовлено посуд для пацієнтів. Вона полягає в міцності, термостійкості, водонепроникності та ударній стійкості посуду.
Тож, безпечність пластикового посуду для пацієнтів і не лише залежить від матеріалу, з якого він виготовлений, та особливостей його конструкції.
Пластиковий посуд настільки різноманітний, що повторює усі традиційні столові прибори: тарілки та стакани, ложки, виделки, ножі. Також із пластику виготовляють безліч контейнерів для зберігання та перевезення продуктів харчування. Ми вже давно звикли до того, що майже всі продукти харчування продають у пластиковому пакуванні. Доволі зручним стало використання пластикового посуду для дітей — пляшечки, чашки, тарілки, що не б’ються, якщо дитина ненавмисне скине їх на підлогу. Однак, не зважаючи на зручність такого посуду, він може бути небезпечним для здоров’я людини.
Читайте: "Низкотемпературная плазменная стерилизация"
Що таке пластик, або пластмаса
Пластик, або пластмаса — це загальна назва штучно створених матеріалів на основі синтетичних або природних полімерів, що здатні за певних умов утримувати надану їм форму. Найпоширенішим є пластик, виготовлений із синтетичних полімерів.
Кожен вид пластику має свій спосіб виробництва. Так технічний і харчовий пластик виготовляють із таких синтетичних полімерів, як:
- полівінілхлорид;
- поліпропілен;
- поліетилен;
- полістирол;
- полікарбонат.
Утім у чистому вигляді пластик досить неміцний та крихкий — під дією світла він тріскається, від спеки плавиться. Тож до нього додають наповнювачі, стабілізатори, антиоксиданти, пластифікатори, інші технологічні домішки. Наприклад, наповнювачі підвищують міцність та теплостійкість пластику, пластифікатори — еластичність, стабілізатори уповільнюють старіння.
Слід зазначити, що небезпека використання полімерних матеріалів полягає в можливості «міграції» низькомолекулярних сполук — мономерів, структурної ланки полімерних матеріалів, залишкових реагентів, проміжних речовин, технологічних добавок, розчинників, а також продуктів побічних реакцій і хімічного розпаду. Усі вони здатні проникати в їжу з пластикового посуду для пацієнтів та чинити токсичну дію на організм людини. Зазвичай це відбувається внаслідок неправильного використання такого посуду. Адже різні види пластику стають токсичними за різних умов — одні не можна нагрівати, інші мити або заморожувати.
Окрім того, полімерні матеріали старішають. Внаслідок цього процесу також відбувається виділення продуктів розпаду. Тому до пластикового посуду слід ставитися вкрай обережно, а також навчитися розуміти позначення й уважно читати маркування.
Читайте:"Фельдшер з медицини невідкладних станів: морально-етичні вимоги до фаху"
Читаємо маркування на пластиковому посуді для пацієнтів
Розглянемо сучасні маркування. На пластиковому посуді та його пакуванні обов’язково мають зазначати такі відомості:
- назва матеріалу, з якого виготовлено посуд;
- код матеріалу;
- чітка вказівка для чого посуд призначений:
- холодних або гарячих продуктів;
- сипучих продуктів;
- використання в мікрохвильовій печі;
- дитячого харчування;
- не для харчових продуктів.
Читайте: "Вимоги з охорони праці для рентгенодіагностичних кабінетів"
Позначка «келих — виделка»
Серед усіх позначок «келих — виделка» — найважливіше маркування, адже свідчить про придатність пластикового посуду для контакту з харчовими продуктами. Якщо така позначка перекреслена або відсутня, пластикові вироби не призначені для харчових продуктів.
До того ж для спрощення сортування пластику в 1988 році розроблено систему маркування для всіх видів пластику та ідентифікаційні коди. Маркування пластику — це трикутник зі стрілок з цифрою всередині. Цифра всередині трикутника позначає вид пластику. Під трикутником замість цифри або разом із нею розміщено відповідну абревіатуру. Усі маркування наносять на дно ємкості.
Читайте: "Охорона праці під час експлуатації кисневого обладнання в медицині"
Позначка PET або PETЕ
PET або PETЕ та цифра 1 — поліетилентерефталат. Зазвичай його використовують під час виготовлення одноразових пляшок для:
- води;
- безалкогольних газованих напоїв та соків;
- рослинної олії;
- молочних продуктів;
- косметичної продукції.
Окрім того, з поліетилентерефталату виготовляють одноразові тарілки й стакани. Їх не можна використовувати для підігрівання їжі в мікрохвильовій печі та для гарячої їжі. Строк придатності такого посуду — рік, потім він починає виділяти шкідливі речовини — фталати. Саме тому повні пляшки з водою та рослинною олією не можна зберігати більше року. Це посуд одноразового використання.
Читайте: "Організовуємо інструктажі з охорони праці в лікарнях"
Позначка PEHD (HDPE) або ПНТ
PEHD (HDPE) або ПНТ та цифра 2 — поліетилен високої густини, або поліетилен низького тиску. З нього виготовляють:
- пакети та плівку для продуктів харчування;
- іграшки;
- пляшки для шампунів, косметичних та мийних засобів;
- труби;
- контейнери для зберігання та заморожування продуктів харчування.
До того ж з поліетилену високої густини виготовляють міцні господарські сумки та фасувальні пакети. Пакування з такого типу пластику стійке до масел, кислот, лугів та до інших агресивних речовин. Його вважають безпечним у разі використання для харчових продуктів.
Читайте: "Заробітна плата медичних працівників 2017"
Позначка V, PVC або ПВХ
V, PVC або ПВХ та цифра 3 — полівінілхлорид. Це найнебезпечніший вид пластмаси. З нього виготовляють:
- труби;
- покриття для підлоги;
- шпалери;
- штучну шкіру;
- вікна;
- меблі;
- клейонку.
Також із полівінілхлориду виготовляють більшість ємкостей для побутової хімії та косметики, банки для сипких харчових продуктів і жирів, одноразовий посуд. Майже всю воду продають у тарі з ПВХ.
Цей вид пластику дуже дешевий у виробництві, тому лише відповідальні виробники не використовують його для пакування продуктів харчування. Адже він не піддається повторній переробці, а під час контакту із жирними або гарячими продуктами може виділяти фталати, важкі метали і вінілхлорид.
Читайте: "Відпустки медичних працівників – складаємо графік"
Позначка LDPE або ПВТ
LDPE або ПВТ та цифра 4 — поліетилен низької густини, або поліетилен високого тиску. З нього виготовляють:
- пакети для сміття;
- фасувальні пакети та плівку;
- вироби, що дозволені для пакування промислових товарів, харчових та фармацевтичних продуктів.
Поліетилен низької густини визнали безпечним для харчового використання. Однак пластиковий посуд з такого поліетилену безпечний лише за контакту з холодними продуктами та за наявності маркування «келих — виделка».
Читайте: "Методи ефективної організації документування в медичних закладах: ПАМ’ЯТКА"
Позначка PP
PP та цифра 5 — поліпропілен. Визнаний безпечним для харчового використання. З поліпропілену виготовляють:
- стакани;
- банки;
- посуд для гарячих страв;
- пляшечки для годування дітей;
- харчову плівку й контейнери для продуктів.
Такий посуд термостійкий, не схильний до розтріскування, витримує кип’ятіння без зміни властивостей. Максимальна температура для використання посуду з поліпропілену — +120…+130 °С. Тому в ньому можна розігрівати їжу в мікрохвильовій печі, з неї можна пити гарячі напої. Однак під час контакту із жирами та алкоголем він руйнується та виділяє формальдегід.
Також поліпропілен використовують в автомобільній промисловості та для виготовлення іграшок. Утім він чутливий до світла та кисню, старішає швидше, ніж поліетилен.
Читайте: "Визначення групи крові: протоколи"
Позначка PS
PS та цифра 6 — полістирол. Його використовують у виробництві:
- лотків для продуктів харчування (м’яса, риби, яєць тощо);
- посуду;
- іграшок;
- ручок;
- плит теплоізоляції.
Посуд із полістиролу схожий на пінопласт, легко тріскається, а під час контакту з гарячим деформується. Тому він призначений виключно для холодних продуктів харчування та прохолодних напоїв. Під час нагрівання або контакту з гарячим він виділяє стирол та формальдегід — токсичні речовини, що сприяють виникненню цирозу печінки, захворювань нирок, загостренню алергічних реакцій. Також посуд із полістиролу не можна використовувати для алкогольних напоїв.
Читайте: "Профілактичний наркологічний огляд"
Позначка OTHER
OTHER, або ІНШЕ. До цієї групи належать інші полімери, не зазначені вище, зокрема полікарбонат. Посуд із таких полімерів досить міцний, не деформується, витримує розігрівання в мікрохвильовій печі та заморожування. Саме тому його часто використовують у ресторанах і кафе. Для довкілля він не є токсичним.
Меламіновий посуд
Меламіновий посуд виробляють із додаванням формальдегіду. Також він містить марганець і кадмій. Щоб малюнки на меламіновому посуді були стійкими, використовують фарбу зі свинцем, адже на нього технологічно не можна нанести безпечні фарби. Під час миття та контакту з гарячою їжею через подряпини та тріщини такий посуд виділяє шкідливі речовини. Саме тому його можна використовувати лише для холодної і сухої їжі. Однак ліпше взагалі відмовитися від меламінового посуду.
Меламін можна відрізнити від інших полімерів за кольором та вагою. Він яскраво білий та дуже легкий. Часто вироби з низькоякісного меламіну мають неприємний запах.
Слід пам’ятати, що на посуді з меламіну маркування зазвичай немає, хоча іноді можна зустріти напис «melaminе». Через надзвичайну шкідливість меламіновий посуд заборонили до продажу в багатьох країнах, оскільки за постійного використання може загостритись алергія, захворювання печінки, шлунку та шкіри, погіршитися зір.
Читайте: "Iнфекційна безпека медичного персоналу: розробляємо план заходів"
На жаль, пластиковий посуд в Україні не потребує обов’язкової сертифікації. Вона може бути лише добровільною. Виготовляють його відповідно до норм державних стандартів та технічних умов виробника. Тому ліпше купувати його в магазинах. Особливо ця вимога стосується пластикового посуду для дітей. Адже, пластик, який застосовують для виготовлення виробів, що контактують з їжею, і виробів для дітей, має відповідати санітарно-гігієнічним нормам.
Варто зауважити, що постійно користуватися пластиковим одноразовим посудом та пакуванням небезпечно для здоров’я. Їх неможливо як слід відмити або продезінфікувати, не порушивши цілісності поверхні. Саме тому експерти наполягають: не можна використовувати пластиковий посуд для зберігання їжі, а одноразовий посуд — багаторазово. Як альтернативу одноразовому пластиковому посуду вони пропонують посуд з паперу, а для багаторазового використання — скляний, порцеляновий або керамічний посуд. Такий посуд є екологічно безпечним, і його застосування не зашкодить організмові.