Адвокат для медичного закладу

Більшість закладів охорони здоров’я рано чи пізно стикаються з проблемами, розв’язання яких потребує участі професійних юристів або адвокатів. Часто саме вдалий вибір медичного адвоката є запорукою успіху всієї справи. Дізнайтеся, на що слід звернути увагу при виборі адвоката та як відрізнити фахівця високого класу від профана

Відносини клієнта і адвоката мають будуватися на довірі. Однак клієнт не може бути впевненим, що адвокат обов‘язково розв’яже його проблему. До того ж, складно з’ясувати, що вплинуло на незадовільне рішення суду — некомпетентність адвоката чи програшність самої справи.

Пам’ятайте, що помилки адвоката неможливо виправити у майбутньому. Наприклад, недобросовісний фахівець може прогавити строк оскарження або не підготувати важливі документи до слухання.

Адвокат для медичного закладуЧитайте: "Як розроблювати локальні протоколи?"

Тому чимало клієнтів вирішують самостійно захищати власні інтереси в суді. Проте людина без юридичної освіти не може знати всіх юридичних норм, якими врегульоване її питання. Вона не обізнана з тонкощами визначення юридичної сили документів, не враховуватиме можливої колізії у законодавстві тощо. Отож ліпше не переоцінювати свої можливості і одразу звернутися до адвоката. Адже ситуації легше запобігти, ніж потім її виправляти: подавати касаційні скарги, надавати нові документи, на які раніше не звернули уваги, чи оскаржувати рішення суду першої інстанції тощо.

Перша зустріч із адвокатом

Підготуйтеся до першої зустрічі з адвокатом. Складіть короткий опис своєї проблеми. Можна (і ліпше) зробити це письмово. Це допоможе сконцентруватися на проблемі і не забути у розмові щось важливе. З цією ж метою складіть список запитань, які ви хочете поставити адвокатові.

Список загальних запитань може виглядати так:

Досвід. — Чи є у юриста досвід у розв’язанні питань, подіб­них до вашого? Чи є у нього клієнти у вашій галузі?

Безкоштовна початкова консультація. — Чи пропонується вона? Чи є обмеження в часі?

Вартість. — Скільки коштуватимуть послуги? Який порядок оплати?

Оцінювання проблеми. — Який результат імовірний у вашій ситуації? Найліпший? Найгірший?

Строк. — Дізнайтеся, чи можливо спрогнозувати час, необхідний на розв’язання проблеми. Якщо так, то запитайте, коли робота буде закінчена.

Адвокат для медичного закладуЧитайте: "Правила виписування рецептів на лікарські засоби: запитання та відповіді"

Доповніть цей список запитаннями залежно від специфіки вашої про­блеми.

Не забудьте взяти з собою наявні у вас документи, що стосуються вашої справи. Бажано скопіювати ці документи, щоб у разі залишення юристові оригіналів ви мали копії.

З’ясуємо, на що ще потрібно звернути увагу, аби найняти добросовісного спеціаліста, який докладе максимум зусиль для розв’язання справи на вашу користь. Не обирайте адвоката за порадою представників правоохоронних органів.

Потрібно розуміти, що представники правоохоронних органів зацікавлені у закритті справи, що можливо лише у разі доведення вини підсудного.

Правоохоронці можуть безупинно говорити про те, що рекомендований ними адвокат є найліпшим вибором для вас, але насправді він є найліпшим вибором для швидкого закриття справи.

Жоден слідчий не зрадіє, що доведеться мати справу з адвокатом, який, діючи в інтересах клієнта, стежить за дотриманням закону, а значить, вставляє слідству палиці в колеса.

Адвокат для медичного закладуЧитайте: "Сестринський догляд за дитиною: алгоритми закапування крапель"

Не користуйтеся послугами наданого судом безкоштовного адвоката

Безоплатна вторинна правова допомога — це вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Ця допомога включає такі види правових послуг:

  • захист;
  • здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
  • складення документів процесуального характеру.

Однак безплатний адвокат часто не зацікавлений в успішному результаті справи, оскільки його гонорар складе невелику суму, яку він, до того ж, отримає дуже нескоро. Безплатний адвокат навряд чи зробить те, що зробить адвокат, який працює за добрий гонорар.

Адвокат для медичного закладуЧитайте: "Постконтактна профілактика ВІЛ-інфекції у медичних працівників"

Перевіряйте досвід адвоката у веденні подібних справ

Адвокати можуть скільки завгодно переконувати вас, що вели безліч подібних справ і всі їх вигравали, проте довести це вони можуть лише єдиним способом. Попросіть кандидата надати вам номери справ за Єдиним державним реєстром судових рішень.

Реєстр — автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень. До нього вносять судові рішення Верховного Суду України, вищих спеціалізованих, апеляційних та місцевих судів — вироки, рішення, постанови, накази, ухвали, окремі ухвали (постанови) суду, що ухвалені (постановлені) судами у кримінальних, цивільних, господарських справах, у справах адміністративної юрисдикції, у справах про адміністративні правопорушення, крім судових рішень, які містять інформацію, що є державною таємницею. У державній базі за наданими номерами ви легко відшукаєте справи, які вів обраний вами адвокат. Хоч там і не зазначені прізвища та інші персональні дані учасників судового процесу, та ви побачите і специфіку справи, і рішення суду за нею. 

Адвокат для медичного закладуЧитайте: "Заробітна плата медичних працівників 2017"

Обсяг роботи та вартість послуг адвоката

Адвокат, взявшись за справу, повинен проаналізувати десятки нормативних документів, прочитати величезну кількість літератури, бути постійно в курсі змін у законодавстві, просиджувати по кілька годин у судах, виступати, доводячи правоту свого довірителя, писати позовні заяви, клопотання, готувати запити до різних інстанцій. Іноді минає не тиждень і не місяць, перш ніж позовне провадження закінчиться, багато справ розглядають протягом кількох років.

Звісно, Україна нині перебуває у складному економічному становищі, тому мало хто може дозволити собі наймати дорогого адвоката. Однак бувають досить складні справи, в яких економія може негативно відобразитися на результаті.

Треба розуміти, що послуги адвоката пов’язані не лише з його матеріальними витратами, а й із психологічними та фізичними. Працюючи з вашою справою, адвокат витрачає багато часу, а його робочий день не нормований. Ця робота може не припинятися і в нічний час, і у вихідні та святкові дні. Адвокат відвідує інстанції, відстоюючи ваші права і вимагаючи їх виконання. Адвокат постійно домагається, щоб його почули та погодилися з позицією, яку він відстоює у ваших інтересах.

Гонорар є вартістю послуг адвоката, тому так само, як при встановленні ціни в будь­якому іншому випадку, при визначенні розміру гонорару потрібно урівноважити вартість наданих послуг, можливість отримати користь і бажання (можливість) клієнта сплатити адвокату певну суму.

Гонорар адвоката визначається угодою сторін і може враховувати обсяг і складність роботи, строк, необхідний для її виконання, досвід і кваліфікацію адвоката, ступінь терміновості виконання роботи та інші обставини.

Адвокат для медичного закладуЧитайте: "Профілактика внутрішньолікарняних інфекцій"

Визначення розміру гонорару адвоката

Існує кілька способів визначення розміру гонорару.

За погодинної ставки адвокат детально реєструє кожну годину свого часу, витраченого у справах клієнта. Далі він виставляє рахунок, в якому буде вказано кількість годин, витрачених на справу, надані послуги і вартість цих послуг. У рахунку так само будуть вказані всі понесені адвокатом витрати. Цей метод справедливий як для клієнта, так і для адвоката, тому що адвокат буде винагороджений за свою роботу, а клієнт не переплачуватиме за неї.

Гонорар у вигляді загальної фіксованої суми ще називають «твердим» гонораром. Ця система протилежна погодинній тарифній системі. Адвокат і клієнт наперед домовляються про загальну фіксовану суму гонорару, яку сплачує клієнт. Порядок виплати гонорару визначають за домовленістю сторін і, як правило, його «прив’язують» до окремих етапів ведення справи. Багато клієнтів надають перевагу саме такому підходу.

Прейскурант гонорарів на окремі послуги є варіантом «твердого» гонорару. За такого способу оплати адвокат веде перелік фіксованих гонорарів на різні послуги.

При виборі умовного гонорару його виплачують тільки у разі, якщо справа закінчується для клієнта успішно. Цю систему використовують у випадках, коли позивач виступає з великим грошовим позовом і не має грошей для оплати послуг адвоката. Адвокат погоджується вести таку справу, якщо він отримає, як правило, 25–40% від суми «відсуджених» коштів.

Як заощадити на послугах адвоката

Заощадити на послугах адвоката можна кількома способами, залежно від конкретної ситуації.

По-­перше, якщо адвокат представляє ваші інтереси в суді за цивільним позовом, то у разі вашого виграшу оплата послуг адвоката — вашого представника — може бути стягнута з вашого опонента.

По­-друге, ви можете укласти угоду з адвокатом, вказавши в ній етапи ведення справи адвокатом і оплату за кожен етап.

По­-третє, якщо ваш спір має майновий характер (наприклад, стягнення боргу), можна розділити гонорар адвоката на дві суми. Одну суму ви сплатите при укладанні угоди з адвокатом, а іншу — в разі успішного завершення справи пропорційно до ціни позову (тобто залежно від досягнутого результату).

Не наймайте адвоката, який є поганим оратором

При зустрічі попросіть адвоката показати складені ним папери. Проаналізуйте їх на наявність орфографічних, стилістичних та пунктуаційних помилок. Документ із багатьма помилками викличе у суду різку негативну реакцію.

Проаналізуйте мовлення адвоката: він повинен грамотно і точно висловлювати свої думки, вживати правильні мовні звороти і уникати розмовних виразів, слів­-паразитів і, звичайно, ненормативної лексики. У промові доброго адвоката не має бути жаргонних або нецензурних слів.

Очевидно, що адвокат, який не вміє грамотно говорити і писати, опановувати емоції при публічному виступі або має неохайний вигляд, навряд чи зуміє грамотно відстояти інтереси свого клієнта.

Жоден хороший адвокат не гарантуватиме успіх

Добрий адвокат ніколи не гарантуватиме клієнтові позитивного результату справи. Адвокат не може дати гарантію на перемогу у суді, адже він не контролює процес і не приймає рішень. Вердикт суду залежить від безлічі чинників. Тому досвідчений фахівець, навіть будучи впевненим в успіху справи, ніколи не даватиме стовідсоткову гарантію.

Звісно, адвокат вправі сказати, що «справа найімовірніше виграшна, але стовідсоткової гарантії я дати не можу».

Добрих адвокатів відрізняють за властивим їм професійним песимізмом. Навіть якщо справа порівняно легка, добрий адвокат буде готовим до неочікуваних поворотів та підводних каменів. При цьому гарантувати позитивний результат зазвичай беруться не найліпші фахівці.

Читайте: "Стерилізаційне відділення: вимоги до облаштування"

Хороший адвокат працює з партнерами

Робота у колективі дає змогу розв’язувати командно поставлене перед адвокатом завдання, що, звісно ж, значно підвищує шанси на успіх. Тим паче, що адвокати-­партнери можуть спеціалізуватися на різних галузях законодавства, і в команді виявляти більшу кваліфікованість, аніж може виявити один адвокат у різних справах.

Не довіряйте адвокатам, які натякають на неформальні відносини з суддею

По­перше, на сьогодні боротьба з корупцією ведеться на найвищих щаблях влади. Тому шанси виграти суд таким методом і не потрапити за грати істотно малі. По­друге, цілком можливо, що адвокат і не збирається домовлятися із суддями, а лише хоче привласнити ваші кошти. По­третє, адвокат­-корупціонер із легкістю може запропонувати опонентам за винагороду програти вашу справу.

Запитайте адвоката, як він збирається вас захищати

Варто попросити адвоката детальніше розповісти про методи захисту, на які обставини справи буде звернено особливу увагу. Якщо адвокат не може чітко викласти аргументи, які збирається наводити у суді, він навряд чи зуміє переконати суд у вашій правоті.

Контролюйте адвоката у процесі надання послуг

Якщо ви не можете додзвонитися до адвоката, якщо він не інформує вас про хід виконання доручення протягом тривалого часу, якщо адвокат не має чіткого плану дій або не виконує узгоджених раніше з вами кроків через неповажні причини або ж виявляє низьку активність (надмірну активність при нульовому результаті), — у вас мають виникнути сумніви щодо його кваліфікованості.

Радимо протягом виконання адвокатом доручень просити у нього копії всіх проміжних і процесуальних документів по вашій справі.

Зверніть увагу на професійну етику адвоката

Якщо адвокат допускає при вас порушення професійної етики — висловлюється в образливому тоні щодо своїх колег, розповідає конфіденційні відомості, що стосуються інших його клієнтів, говорить про можливість дання хабара судді, прокурору, — то ліпше продовжити пошук правозахисника.

Обирайте адвоката за рекомендаціями людей, яким довіряєте

Найбільш перевірений спосіб — прислухатися до рекомендацій друзів і знайомих. Успішний і добрий адвокат завжди дорожить своєю репутацією. Відрізнити доброго юриста від поганого можна тим же способом, яким ми відрізняємо добрих і поганих лікарів. Якщо у лікаря одужав один хворий, то це ні про що не свідчить, якщо двоє, то це, швидше за все, збіг, але якщо у нього швидко стають на ноги 70% хворих, то це свідчить про те, що він професіонал високого класу.

Хороший адвокат має власний сайт в інтернеті

Адвокат без сайту — все одно, що адвокат без ділового костюма. Особливо, якщо це адвокатське об’єднання, колегія адвокатів, адвокатське бюро чи адвокатський кабінет. Якщо ці об’єднання не мають свого представництва в інтернеті, то це серйозний привід замислитися про ділові риси цих фахівців.

Зазвичай на сайтах юристів є можливість безкоштовної онлайн­-консультації. Аналіз якості послуг адвоката при наданні безоплатної юридичної консультації — ось реальний критерій оцінювання юридичної допомоги.

Якщо ви керівник приватного закладу охорони здоров’я, — завчасно укладайте договори на юридичний аутсорсинг.

Світова практика свідчить, що найбільш успішною формою правового забезпечення бізнесу, в тому числі і у галузі охорони здоров’я, є юридичний аутсорсинг, або залучення зовнішніх фахівців у галузі права, особливо адвокатів. Це пояснюється тим, що навіть великий заклад охорони здоров’я не може собі дозволити тримати у штаті юристів із питань, які виникають у діяльності закладу нерегулярно.

Не можна обійтися без послуг адвоката у випадку, коли виникають судові спори або у діяльність закладу починають втручатися правоохоронні органи.

Перевагами адвокатського супроводу бізнесу є:

  • грамотне ведення будь­яких переговорів — адвокати завжди є сильними перемовниками;
  • широкий кругозір і багата практика дає змогу адвокатам розв’язувати найрізноманітніші завдання;
  • статус адвоката дасть йому змогу здійснювати захист керівництва закладу за кримінальними справами та справами про адміністративні правопорушення;
  • співпраця з юридичним бюро завжди дає позитивний економічний ефект.

Крім того, керівник закладу охорони здоров’я позбавляє себе проблем, пов’язаних із утриманням власного юридичного відділу.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді