Санітарно-протиепідемічний режим: шляхи подолання цвілі у приміщеннях медичного закладу

Бахіли, рукавички, білий одяг медичних працівників, світлі лікарняні приміщення — все це ми традиційно асоціюємо з чистотою та стерильністю. Проте навіть у лікарнях не завжди вдається впоратися із цвіллю в приміщеннях медичного закладу. Її спори викликають у пацієнтів та медичних працівників сухий кашель та нежить. А найгірше, таке порушення вимог санепідрежиму ні в якому разі не залишать без уваги представники контролюючих органів

Мікроскопічні спори цвілі є всюди — у повітрі, воді та грунті. Саме тому людині складно захиститися від них навіть за допомогою фільтрів та масок. Спори цвілі переносяться повітряно-крапельним шляхом та комахами. За сприятливих умов вони починають швидко розмножуватися, утворюючи мільйони спор лише за одну годину. При цьому цвіль невибаглива до середовища існування та живлення. Спори цвілі гинуть лише за температури +120 °С та високого тиску.

Санітарно-протиепідемічний режим: шляхи подолання цвілі у приміщеннях медичного закладуЧитайте: "Документи для атестації лікарів"

Основними видами цвілевих грибів у приміщеннях є гриби роду Penicillium, Cladosporium і Aspergillus.

Вплив цвілі на здоров’я людини

Для здоров’я людини надзвичайно шкідливими є мікотоксини, що виділяють спори цвілі в процесі життєдіяльності. Також шкідливими є самі спори, оскільки вони легко проникають до організму людини з повітрям та їжею. Потрапляючи до легенів, вони осідають та проростають у них, деформуючи тканини. За тривалого перебування спор цвілі в організмі людини мікотоксини пригнічують роботу імунної системи, зумовлюють алергійні реакції — набряк слизової оболонки дихальних шляхів, сухий кашель, нежить.

Також можуть спричинити й тяжкі ураження внутрішніх органів, зокрема печінки та нирок. Із часом без відповідного лікування алергія може перерости в бронхіальну астму, яка згодом може перейти в емфізему легенів.

Санітарно-протиепідемічний режим: шляхи подолання цвілі у приміщеннях медичного закладуЧитайте: "Стерилізаційне відділення: вимоги до облаштування"

У разі потрапляння спор цвілі до шлунково-кишкового тракту виникають харчова алергія та тяжкі отруєння. Деякі цвілеві гриби паразитують на шкірі, волоссі та слизових оболонках, зумовлюючи такі захворювання:

  • бластомікоз;
  • гістоплазмоз;
  • лупа;
  • лишай.

Іноді люди, які проживають у сирих кімнатах із цвіллю, скаржаться на частий головний біль, носові кровотечі, нудоту, запаморочення, запалення суглобів та інші хворобливі стани. Захворювання в такому випадку складно діагностувати. Такі стани називають «синдромом хворого приміщення». Часом захворювання успішно виліковують, коли людина змінює житло й оселяється в сухій квартирі без цвілі.

Санітарно-протиепідемічний режим: шляхи подолання цвілі у приміщеннях медичного закладуЧитайте: "Дезінфекція білизни у закладах охорони здоров’я"

Більшість цвілевих грибків активізують механізм онкогенів. Польські науковці довели, що спори цвілі викликають таке тяжке захворювання крові, як лейкоз.

Особливо небезпечною цвіль є для дітей. Через несформованість імунної системи на спори цвілі або мікотоксини в організмі дитини одразу виникають такі алергійні реакції, як:

  • подразнення очей;
  • висипання на шкірі;
  • закладеність носа;
  • сухий кашель;
  • почервоніння в горлі;
  • нежить.

Санітарно-протиепідемічний режим: шляхи подолання цвілі у приміщеннях медичного закладуЧитайте: "Алгоритм приготування миючих та дезінфікуючих розчинів: пам'ятка"

Умови розмноження цвілі

Спори цвілі є в будь-якому приміщенні. Однак розмножуються вони зазвичай там, де є сприятливі умови для цього, зокрема на продуктах харчування, у ванній кімнаті та на кухні, у підвальних приміщеннях та на горищі. Її можна побачити і на кімнатних рослинах, матрацах та ліжках, навіть у пральних машинах, шафах та фільтрах кондиціонерів. У чистій кімнаті міститься до п’ятисот спор цвілевих грибів на один кубічний метр. Цвіль може утворюватися навіть у холодильнику на заморожених продуктах.

Вважають, що для швидкого розмноження цвілі ідеальними умовами є:

  • висока вологість повітря — понад 60%;
  • відсутність вентиляції;
  • температура повітря в приміщенні +20…+30 °С;
  • відсутність сонячного освітлення;
  • недотримання чистоти.

Високу вологість повітря у ванній кімнаті та на кухні, у підвальних приміщеннях зумовлює відсутність циркуляції повітря, яка її знизила б, та конденсат, що осідає на стінах. Цвіль швидко утворюється та розмножується в усіх темних кутках помешкання, оскільки тут на неї не діє сонячне випромінювання. Часом появі цвілі на стінах сприяють:

  • щілини в панельних стінах, у які затікає вода;
  • погана ізоляція цегляних стін;
  • промерзання стіни взимку.

Цвіль активно розмножується на багатьох матеріалах і покриттях, що використовують усередині приміщень, — на бетоні, деревині, пластику, гумі, тканинній основі лінолеуму, килимовому покритті, книжках тощо.

Читайте: "Дезінфекція: види та методи проведення"

Також підвищенню вологості повітря у при­міщеннях, а відповідно й розмноженню цвілі сприяють:

  • нераціональне використання зволожувачів;
  • велика кількість кімнатних рослин у приміщенні;
  • наявність акваріумів у квартирі;
  • сушіння білизни в кімнаті;
  • відсутність витяжки на кухні.

Як боротися із цвіллю в приміщеннях медичного закладу

Недостатньо відмити й відшкребти грибок зі стін. Слід обов’язково усунути причини, що призводять до його появи. Лише ліквідувавши їх, можна перейти до процесу видалення цвілі з поверхонь. Інакше вона з’являтиметься знову і знову. Передусім слід збільшити температуру повітря в приміщенні. Наступний крок — налагодити вентиляцію.

Важливо також підтримувати рівень вологості повітря в кімнатах не більше 50%. Якщо є крани, що протікають, їх необхідно полагодити або замінити. У холодну пору року за низької температури й високої вологості повітря, аби просушити приміщення, слід використовувати обігрівач.

Санітарно-протиепідемічний режим: шляхи подолання цвілі у приміщеннях медичного закладуЧитайте: "Медичні огляди та безпека праці медичних працівників"

Засоби для видалення цвілі в помешканні

Способів виведення цвілі багато, але найнадійніше застосовувати хімічні засоби. Однак важливо пам’ятати, що працювати з хімічними засобами слід дуже обережно, оскільки вони містять шкідливі речовини. Тому спершу бажано уважно вивчити інструкцію щодо їх застосування. Існує загальне правило — не можна застосовувати одночасно хлорвмісні засоби та засоби, що містять аміак. Їх поєднання призведе до утворення отруйних газів, що особливо небезпечно в закритих приміщеннях.

Зазвичай для боротьби із цвіллю застосовують такі засоби, як:

  • антисептична грунтовка;
  • відбілювач;
  • оцет;
  • перекис водню;
  • нашатирний спирт;
  • харчова сода.

Розглянемо, як застосовувати кожен із зазначених засобів.

Санітарно-протиепідемічний режим: шляхи подолання цвілі у приміщеннях медичного закладуЧитайте: "Санітарно-протиепідемічні заходи в закладах первинної медичної допомоги – загальні правила"

Антисептична грунтовка

Найліпший засіб для боротьби із цвіллю — антисептична грунтовка. Вона виконує дві функції: допомагає позбутися цвілі та захищає від її появи надалі. Антисептичну грунтовку застосовують у готовому вигляді, адже зазвичай вона не потребує додавання води. Якщо антисептична грунтовка нерозбавлена, обов’язково слід дотримуватися інструкції із застосування, аби отримати дієвий розчин для боротьби із цвіллю. Перш ніж наносити антисептик, поверхню стіни очищують. Якщо грибок глибоко проник у стіну, знімають усі її шари до бетонної плити або цегли. Наносять грунтовку рівномірно на суху поверхню.

Відбілювач

Відбілювач менш ефективний у боротьбі із цвіллю, ніж асептична грунтовка, та він менш токсичний. Активною речовиною в ньому є гіпохлорит натрію, що знищує і цвіль, і її спори. Відбілювачем можна очищувати кахлі, скло, підлогу у ванній кімнаті, туалеті та кухні. Оскільки відбілювач виділяє токсичні пари, то під час роботи із ним слід добре провітрювати кімнату. Також варто одягати гумові рукавички для захисту рук.

Розчин для оброблення поверхонь готують, змішавши одну частину відбілювача з десятьма частинами води. Обробляють ним лише тверді непористі поверхні. Після оброблення поверхню не промивають, оскільки відбілювач надалі перешкоджатиме росту цвілі.

Санітарно-протиепідемічний режим: шляхи подолання цвілі у приміщеннях медичного закладуЧитайте: "Методи стерилізації виробів медичного призначення"

Оцет

Звичайний столовий оцет є слабкою кислотою, що може знищувати багато поширених різновидів цвілі. Він має різкий запах, однак його пари нешкідливі для людини. Через годину після нанесення оцту поверхні промивають водою, а приміщення провітрюють. Для профілактики появи цвілі оцет розпилюють щотижня на проблемну ділянку.

Перекис водню

Для боротьби із цвіллю можна використовувати 3%-вий розчин перекису водню, адже це антибактеріальний та протигрибковий засіб. Перекис водню — це безбарвна нетоксична рідина, без запаху або зі слабким специфічним запахом. Він ефективно видаляє цвіль на багатьох матеріалах. Проте через відбілювальний ефект його слід застосовувати з обережністю на тканинах і пофарбованих поверхнях.

Санітарно-протиепідемічний режим: шляхи подолання цвілі у приміщеннях медичного закладуЧитайте: "Післядипломна освіта медсестер"

Нашатирний спирт

Боротися із цвіллю можна за допомогою нашатирного спирту. Як і відбілювач, він легко знищує її лише на таких твердих непористих поверхнях, як кахель або скло. Розчин для оброблення поверхонь готують, змішавши нашатирний спирт із водою у пропорції 1 : 1. Поверхню промивають через дві-три години після оброблення. Небезпечно змішувати відбілювач з нашатирним спиртом, оскільки при цьому виділяється токсичний газ. Їдкий запах нашатирного спирту може викликати головний біль і подразнення в горлі.

Харчова сода

Допомагає позбутися цвілі й харчова сода — натуральний і безпечний побутовий очищувач. На відміну від інших засобів, що містять агресивні хімікати, вона не шкодить людині. Чайну ложку соди розчиняють у склянці води та обприскують уражену цвіллю поверхню. Соду ліпше не змивати, вона ефективно захищає від повторної появи цвілі.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді