Фармаконагляд у ЛПЗ за новими правилами

Читайте про обов'язки керівника медзакладу, відповідальної особи та кожного медпрацівника щодо фармаконагляду у ЛПЗ згідно з новими правилами. А також дізнайтеся, які форми медичної документації заповнювати.

Обов'язки керівника медичного закладу

  • Щоб попередити побічні реакції, які виникли після імунізації або загалом у зв’язку із прийманням лікарських засобів, вакцин тощо, керівник медзакладу повинен призначити відповідальну особу з питань фармаконагляду - заступника головного лікаря з лікувальної роботи. Крім того, він самостійно перевіряє та контролює, чи своєчасно медперсонал подає карти-повідомлення з інформацією щодо безпеки та ефективності застосування ЛЗ, вакцин тощо.

Фармаконагляд у ЛПЗ за новими правиламиЧитайте: "Консультування пацієнтів онлайн"

Строки подання карт-повідомлень визначені наказом МОЗ від 26.09.2016 № 996. За несерйозної побічної реакції на ЛЗ чи несприятливих подій після імунізації (НППІ) строк становить 90 днів, за серйозної побічної реакції –  15 днів, за відсутності ефективності – 48 годин, за відсутності ефективності/побічної реакції на ЛЗ чи вакцину/ НППІ/ туберкулінодіагностики, що спричинили смерть пацієнта – 48 годин.

  • Також керівник медзакладу повинен проконтролювати своєчасність подання та правильність заповнювання Звіту про випадки побічних реакцій лікарських засобів, вакцин, туберкуліну, та/або відсутності ефективності лікарських засобів, та/або несприятливих подій після імунізації/туберкулінодіагностики у закладах охорони здоров'я за 20_ рік».

Примітка:

Форма № 69 повинна бути заповнена та подана в двох варіантах – електронному та паперовому. До заповненої форми додають супровідний лист, на якому керівник ставить свій підпис. Звіт та лист подають через поштову чи електронну скриньку відповідного структурного підрозділу.

  • Ще один документ, заповнення якого керівник повинен проконтролювати, це повідомлення про інфекційні захворювання – Форму № 058/о. ЇЇ заповнюють,  якщо у пацієнта, якому зробили щеплення, діагностовано це інфекційне захворювання. Це потрібно зробити у перші 12 годин після виявлення випадку.
  • Якщо Державний експертний центр МОЗ зробить запит на котрийсь з первинних медичних документів, то керівник повинен подбати про своєчасне подання копій.

Фармаконагляд у ЛПЗ за новими правиламиЧитайте: "Посадові інструкції медперсоналу: роль в організації роботи"

Обов’язки відповідальної особи з фармаконагляду

  • Розробляє і затверджує порядок дій на випадок проявів побічних реакцій ЛЗ, вакцин, тощо, неефективності ЛЗ чи НППІ. Також цей працівник повинен ознайомити медичний персонал із цими локальними стандартами.
  • Обліковує карти-повідомлення, готує та подає звіт на бланках форми № 69. Робити це потрібно не пізніше 20 січня наступного за звітним року.

Примітка:

Форму № 69 – електронний і паперовий варіант –  заповнюють на основі інформації з карт-повідомлень. Разом із супровідним листом його подають до відповідного структурного підрозділу.

  • Співпрацює з Державним експертним центром МОЗ щодо фармаконагляду
  • Розробляє та впроваджує заходи щодо зниження ризиків, пов’язаних з прийманням ЛЗ, вакцин чи туберкуліну
  • Відстежує та облікує дані щодо проявів побічних реакцій після вакцинації чи туберкуліну.
  • Щомісяця до 5-го числа наступного за звітним місяцем надає звіт про побічні реакції після вакцинації, туберкуліну.

Примітка: Якщо 5-те число – вихідний, то звіт подають на наступний робочий день. Правила оформлення і подання документу такі ж: звіт має бути завірений керівником, його потрібно надіслати на електронну і поштову адресу відповідних установ і доповнити супровідним листом.

Фармаконагляд у ЛПЗ за новими правиламиЧитайте: "Організовуємо діяльність кабінету «Довіра»"

Робота медичних працівників з населенням у сфері фармаконагляду

Перш за все, медичний працівник, який працює з пацієнтами, перед проведенням щеплення повинен попередити батьків чи представників дитини про можливі побічні реакції, а також пояснити, що робити у разі погіршення стану здоров’я після проведення вакцинації.

Медперсонал зобовязаний:

  • Попереджати про можливі прояви побічних реакцій ЛЗ, вакцини, а також пояснити, наскільки важливо звернутися в медзаклад після будь-яких проявів побічних реакцій чи погіршення стану здоров’я.
  • Своєчасно розпізнати прояви побічних реакцій на ЛЗ, вакцини, туберкулін, зафіксувати неефективність ЛЗ, погіршення стану здоров’я у пацієнта, якому зробили щеплення, вакцинацію, туберкулінодіагностику тощо.
  • Виявляти та фіксувати НППІ та інші явища, які стосуються безпеки та ефективності застосування вакцини, якщо імунізований пацієнт звернувся в медзаклад.

Фармаконагляд у ЛПЗ за новими правиламиЧитайте: "Програма «Доступні ліки» – інформація для лікарів від МОЗ"

  • Подають в Державний експертний центр МОЗ карти-повідомлення про випадки ускладнень чи виникнення побічних реакцій ЛЗ, вакцинації тощо, а також їх неефективність, випадки НППІ.
  • У разі виникнення побічної реакції на ЛЗ, вакцину, туберкулін, НППІ та відсутність ефективності медпрацівники повинні своєчасно та правильно, згідно з інструкцією заповнити відповідну документацію.
  • Карти-повідомлення про НППІ після вакцинації, туберкулінодіагностики протягом перших двох днів подають
    • В Державний експертний центр МОЗ
    • В групу оперативного реагування
    • Відповідальній особі щодо фармаконагляду (копію) для заповнювання форми № 69

Фармаконагляд у ЛПЗ за новими правиламиЧитайте: "Заробітна плата медичних працівників 2017"

Примітка: Якщо зазначений період подання документів – вихідні дні, то відомості подають в перший робочий день після вихідних.

  • Відстежують, фіксують та подають дані щодо того, скільки пацієнтів захворіли після проведення щеплень на інфекції, проти яких застосовують засоби імунопрофілактики.
  • Заповнюють повідомлення про інфекційне захворювання  та передають їх до відповідного структурного підрозділу протягом перших 12 годин після виявлення.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді