Фармаконагляд у ЛПЗ за новими правилами

Читайте про обов'язки керівника медзакладу, відповідальної особи та кожного медпрацівника щодо фармаконагляду у ЛПЗ згідно з новими правилами. А також дізнайтеся, які форми медичної документації заповнювати.

Обов'язки керівника медичного закладу

  • Щоб попередити побічні реакції, які виникли після імунізації або загалом у зв’язку із прийманням лікарських засобів, вакцин тощо, керівник медзакладу повинен призначити відповідальну особу з питань фармаконагляду - заступника головного лікаря з лікувальної роботи. Крім того, він самостійно перевіряє та контролює, чи своєчасно медперсонал подає карти-повідомлення з інформацією щодо безпеки та ефективності застосування ЛЗ, вакцин тощо.

Фармаконагляд у ЛПЗ за новими правиламиЧитайте: "Консультування пацієнтів онлайн"

Строки подання карт-повідомлень визначені наказом МОЗ від 26.09.2016 № 996. За несерйозної побічної реакції на ЛЗ чи несприятливих подій після імунізації (НППІ) строк становить 90 днів, за серйозної побічної реакції –  15 днів, за відсутності ефективності – 48 годин, за відсутності ефективності/побічної реакції на ЛЗ чи вакцину/ НППІ/ туберкулінодіагностики, що спричинили смерть пацієнта – 48 годин.

  • Також керівник медзакладу повинен проконтролювати своєчасність подання та правильність заповнювання Звіту про випадки побічних реакцій лікарських засобів, вакцин, туберкуліну, та/або відсутності ефективності лікарських засобів, та/або несприятливих подій після імунізації/туберкулінодіагностики у закладах охорони здоров'я за 20_ рік».

Примітка:

Форма № 69 повинна бути заповнена та подана в двох варіантах – електронному та паперовому. До заповненої форми додають супровідний лист, на якому керівник ставить свій підпис. Звіт та лист подають через поштову чи електронну скриньку відповідного структурного підрозділу.

  • Ще один документ, заповнення якого керівник повинен проконтролювати, це повідомлення про інфекційні захворювання – Форму № 058/о. ЇЇ заповнюють,  якщо у пацієнта, якому зробили щеплення, діагностовано це інфекційне захворювання. Це потрібно зробити у перші 12 годин після виявлення випадку.
  • Якщо Державний експертний центр МОЗ зробить запит на котрийсь з первинних медичних документів, то керівник повинен подбати про своєчасне подання копій.

Фармаконагляд у ЛПЗ за новими правиламиЧитайте: "Посадові інструкції медперсоналу: роль в організації роботи"

Обов’язки відповідальної особи з фармаконагляду

  • Розробляє і затверджує порядок дій на випадок проявів побічних реакцій ЛЗ, вакцин, тощо, неефективності ЛЗ чи НППІ. Також цей працівник повинен ознайомити медичний персонал із цими локальними стандартами.
  • Обліковує карти-повідомлення, готує та подає звіт на бланках форми № 69. Робити це потрібно не пізніше 20 січня наступного за звітним року.

Примітка:

Форму № 69 – електронний і паперовий варіант –  заповнюють на основі інформації з карт-повідомлень. Разом із супровідним листом його подають до відповідного структурного підрозділу.

  • Співпрацює з Державним експертним центром МОЗ щодо фармаконагляду
  • Розробляє та впроваджує заходи щодо зниження ризиків, пов’язаних з прийманням ЛЗ, вакцин чи туберкуліну
  • Відстежує та облікує дані щодо проявів побічних реакцій після вакцинації чи туберкуліну.
  • Щомісяця до 5-го числа наступного за звітним місяцем надає звіт про побічні реакції після вакцинації, туберкуліну.

Примітка: Якщо 5-те число – вихідний, то звіт подають на наступний робочий день. Правила оформлення і подання документу такі ж: звіт має бути завірений керівником, його потрібно надіслати на електронну і поштову адресу відповідних установ і доповнити супровідним листом.

Фармаконагляд у ЛПЗ за новими правиламиЧитайте: "Організовуємо діяльність кабінету «Довіра»"

Робота медичних працівників з населенням у сфері фармаконагляду

Перш за все, медичний працівник, який працює з пацієнтами, перед проведенням щеплення повинен попередити батьків чи представників дитини про можливі побічні реакції, а також пояснити, що робити у разі погіршення стану здоров’я після проведення вакцинації.

Медперсонал зобовязаний:

  • Попереджати про можливі прояви побічних реакцій ЛЗ, вакцини, а також пояснити, наскільки важливо звернутися в медзаклад після будь-яких проявів побічних реакцій чи погіршення стану здоров’я.
  • Своєчасно розпізнати прояви побічних реакцій на ЛЗ, вакцини, туберкулін, зафіксувати неефективність ЛЗ, погіршення стану здоров’я у пацієнта, якому зробили щеплення, вакцинацію, туберкулінодіагностику тощо.
  • Виявляти та фіксувати НППІ та інші явища, які стосуються безпеки та ефективності застосування вакцини, якщо імунізований пацієнт звернувся в медзаклад.

Фармаконагляд у ЛПЗ за новими правиламиЧитайте: "Програма «Доступні ліки» – інформація для лікарів від МОЗ"

  • Подають в Державний експертний центр МОЗ карти-повідомлення про випадки ускладнень чи виникнення побічних реакцій ЛЗ, вакцинації тощо, а також їх неефективність, випадки НППІ.
  • У разі виникнення побічної реакції на ЛЗ, вакцину, туберкулін, НППІ та відсутність ефективності медпрацівники повинні своєчасно та правильно, згідно з інструкцією заповнити відповідну документацію.
  • Карти-повідомлення про НППІ після вакцинації, туберкулінодіагностики протягом перших двох днів подають
    • В Державний експертний центр МОЗ
    • В групу оперативного реагування
    • Відповідальній особі щодо фармаконагляду (копію) для заповнювання форми № 69

Фармаконагляд у ЛПЗ за новими правиламиЧитайте: "Заробітна плата медичних працівників 2017"

Примітка: Якщо зазначений період подання документів – вихідні дні, то відомості подають в перший робочий день після вихідних.

  • Відстежують, фіксують та подають дані щодо того, скільки пацієнтів захворіли після проведення щеплень на інфекції, проти яких застосовують засоби імунопрофілактики.
  • Заповнюють повідомлення про інфекційне захворювання  та передають їх до відповідного структурного підрозділу протягом перших 12 годин після виявлення.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді