Уф-опромінення: методи проведення в приміщеннях медзакладів

Уф-опромінення в приміщеннях закладів охорони здоров'я дозволяє ефективніше проводити дезінфекцію. Які пристрої використовувати? Які методи надійніші? Пояснюємо у статті.

Ультрафіолетові опромінювачі нині широко використовують не лише з метою профілактики чи лікування, а й для знезараження приміщень. За допомогою цих приладів у закладах охорони здоров’я проводять дезінфекцію приміщень, зокрема в епідеміологічно небезпечні періоди. 

Ультрафіолетова складова сонячного світла знищує мікроби у відкритому повітрі з ефективністю 90-99%. Хоча цей показник варіюється залежно від виду мікроорганізмів, адже частина з них гине уже після кількох секунд дії ультрафіолету, інша протягом кількох хвилин, а деякі спори чи бактерії витримують досить сильне тривале опромінення і при цьому виживають. Та шкодить ультрафіолетове випромінювання не лише бактеріям, а й людям, негативно впливаючи на стан шкіри та очей. Штучні джерела УФ-випромінення використовують більш концентровані рівні випромінення, ніж ті, що наявні у звичайному сонячному світлі.

Читайте: "Медична документація кабінету інфекційних захворювань: форми та інструкції"

Сила проникнення ультрафіолетових променів є незначною, оскільки вони поширюються тільки по прямій, тобто у будь-якому робочому приміщенні утворюється багато затінених зон, які не підлягають бактерицидному обробленню.

Як застосовувати УФ-випромінення?

Знищення мікроорганізмів у повітрі може відбуватися шляхом прямого, непрямого і закритого опромінення.  Пряме опромінення має досить сильний вплив, тому під час проведення такого виду дезінфекції в кабінеті чи операційній не повинно бути людей. Його зазвичай влаштовують, коли персонал виходить на перерву чи перед початком робочої зміни. Промені випромінюють лампи, що висять на стіні, стелі чи стоять на штативах.

Читайте: "Заступник головного лікаря з медсестринства: завдання та обов’язки"

Непряме опромінення здійснюють за рахунок відбитих променів, які також випромінюють лампи. Їх кріплять на висоті двох метрів від підлоги. Завдяки рефлектору відбиті промені опромінюють верхню частину приміщення. Опромінення нижньої частини приміщення за силою нижче, ніж відбите, саме за рахунок прямого впливу. Тому під час проведення цієї процедури  в приміщенні можуть знаходитися люди, хоча їх перебування повинно бути короткочасним. Це не можуть бути робочі приміщення, а лише такі як коридор, туалет тощо. 

Закрите опромінення

Закрите опромінення (у системах вентиляції та автономних рециркуляційних пристроях) можна використовувати, коли в приміщенні є персонал, однак з обмеженням часу експлуатації. Цей метод активно використовують як додатковий ступінь бактерицидної дезінфекції. Повітря, що проходить через бактерицидні лампи, які містяться всередині корпусу рециркулятора, повертається у приміщення уже знезараженим.

Читайте: "Документи для акредитації медичного закладу: санітарно-епідемічне благополуччя"

Прилади для дезінфекції приміщень УФ-випроміненням

Часто УФ-опромінювачі помилково називають кварцовими лампами через найпоширеніший складовий елемент приладів для УФ-опромінення. Однак джерелом УФ-променів може бути і лампа зі спеціального увіолевого скла, що не містить кварц. При виготовленні приладів для дезінфекції приміщень найчастіше використовують кварцові, ртутно-кварцові та увіолеві  лампи.

Уф-опромінювачі та їх призначення

Кварцова: використовують, щоб просушити приміщення за рахунок світлотеплового впливу.

Ртутно-кварцева: використовують, щоб знезаразити посуд, продукти, повітря. 

Увіолева: використовують для очищення води, повітря, побутових предметів. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді