Поводження з медичними відходами: нові вимоги законодавства

Нещодавно затвердили нові вимоги до поводження з медичними відходами, а це означає, що керівник медсестринського персоналу змушений буде знову перероблювати локальну документацію й намагатися пристосувати уніфіковані правила до свого закладу

Наказом Міністерства охорони здоров'я України від 08.06.2015 № 325 затверджено Державні санітарно-протиепідемічні правила і норми щодо поводження з медичними відходами. Цими Правилами встановлено загальні вимоги до поводження з медичними відходами в лікувально-профілактичних закладах, аби попередити їх негативний вплив на навколишнє середовище, життя та здоров’я людей.

У документі визначено, як збирати, перевозити, зберігати, сортувати, обробляти (переробляти), утилізувати, видаляти, знезаражувати та знищувати медичні відходи.

Правила поширюються на заклади усіх форм власності та організаційно-правових форм, а також на фізичних осіб — підприємців, які мають ліцензію на медичну практику. Виняток становлять підприємства, що займаються виробництвом  фармацевтичної продукції та медичних відходів, що утворюються у побуті.

Згідно із Правилами керівник закладу має призначити відповідального за організацію поводження з медичними відходами або взяти ці обов'язки і відповідальність на себе.

Працівники, які контактують з медичними відходами, мають проходити попередні (під час прийому на роботу) та періодичні медичні огляди. Ці працівники мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту. З медперсоналом обов'язково під час прийому на роботу та щороку мають проводити інструктаж щодо правил безпечного поводження з відходами.

Поводження з медичними відходами в закладах охорони здоров'я організовується у декілька етапів. Спочатку медичні відходи збирають та сортують, потім маркують, знезаражують (дезінфекція відходів), після чого відходи транспортують і переносять у корпусні/міжкорпусні (накопичувальні) контейнери в межах медичного закладу. Далі відходи, які підлягають утилізації, — утилізують, а епідемічно безпечні відходи — захороняють.

Поводження з медичними відходами: нові вимоги законодавстваЧитайте: "Утилізація та знищення лікарських засобів - загальні правила та форми"

Зауважимо, що всі медичні відходи поділяють на чотири категорії:

A — епідемічно безпечні;

B — епідемічно небезпечні;

C — токсикологічно небезпечні;

D — радіологічно небезпечні.

У Правилах роз’яснено, які саме медичні відходи належать до кожної з категорій та як поводитися з відходами різних груп.

Поводження з медичними відходами: нові вимоги законодавстваЧитайте: "Документи для атестації лікарів"

Поводження з медичними відходами провадиться відповідно до типової схеми поводження з відходами, в якій має бути зазначена така інформація:

  • найменування структурного підрозділу закладу;
  • перелік відходів за категоріями, що утворюються у підрозділі;
  • місце (місця) збирання та тимчасового зберігання відходів у підрозділі;
  • транспортування відходів до місця (місць) збирання та тимчасового зберігання відходів у цілому по закладу;
  • вивезення (за графіком) відходів за категоріями до місць переробки, утилізації, знищення, захоронення (лише для відходів категорії A);
  • відповідальна посадова особа у підрозділі.

Отже, медичні заклади зобов’язані перезатвердити локальну документацію щодо поводження з медичними відходами з урахуванням змін, продиктованих Правилами.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді