Посадові оклади керівників центру первинної медико­санітарної допомоги

У директора центру первинної медико­санітарної допомоги перша кваліфікаційна категорія, в усіх завідувачів амбулаторій, що входять до складу центру, — вищі кваліфікаційні категорії, у завідувача пункту невідкладної медичної допомоги — перша кваліфікаційна категорія. Чи можна при встановленні посадового окладу директора застосувати для порівняння посадові оклади завідувачів амбулаторій із урахуванням першої кваліфікаційної категорії? Чи можна при цьому враховувати доплату за тривалість безперервної роботи?

Відповідно до пункту 1.5 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 № 308/519 (далі — Умови оплати праці), посадові оклади керівників закладів охорони здоров’я, визначені за пунктами 2.1­2.2 із урахуванням підвищення за кваліфікаційну категорію, не можуть бути нижчими від посадових окладів керівників структурних підрозділів — лікарів відповідної або нижчої кваліфікації, визначених за пунктами 2.1­2.2. Тобто посадові оклади порівнюються з аналогічними або нижчими категоріями.

Тому посадовий оклад керівника (головного лікаря, директора, начальника), визначений за групою з оплати праці з урахуванням кваліфікаційної категорії та встановлений у графі 12 тарифікаційного списку (додаток 2 до Умов оплати праці), порівнюється з посадовими окладами керівників структурних підрозділів, у яких кваліфікаційна категорія збігається з кваліфікаційною категорією головного лікаря. У випадку, якщо усі вони мають однакову, наприклад, вищу категорію, питань не виникає.

Якщо ж керівник має першу кваліфікаційну категорію, а завідувачі структурних підрозділів — першу та вищу категорії, то посадовий оклад керівника слід порівнювати з посадовим окладом завідувача відповідної кваліфікації, тобто з першою категорією, і встановлювати йому новий оклад саме з урахуванням першої категорії.

Щодо урахування при порівнянні окладів і надбавки за тривалість безперервної роботи, яку отримують завідувачі амбулаторій та сімейні лікарі, то наголошуємо, що порівнюють тільки посадовий оклад керівника (оклад за групою з оплати праці та підвищення за категорію) та посадовий оклад завідувача амбулаторії (оклад із урахуванням категорії, що відповідає тарифному розряду за Єдиною тарифною сіткою, підвищений за завідування на 10­25%). Оскільки до посадового окладу не входять надбавки та доплати, то і ураховувати їх не можна.

Лідія ГАВРИЛЕНКО,

головний спеціаліст із соціально­економічних питань

 Профспілки працівників охорони здоров’я України, Київ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді