Компенсація бібліотекарю закладу охорони здоров’я за невикористані дні відпустки

Теми:
У бібліотекаря закладу охорони здоров’я 39 календарних днів відпустки (24 дні — щорічна основна відпустка, 5 днів — додаткова відпустка за ненормований робочий день та 10 днів — додаткова соціальна відпустка працівникам, які мають дітей). Працівниця вже використала 14 календарних днів щорічної основної відпустки та 10 календарних днів додаткової соціальної відпустки. Чи можна за решту днів відпустки виплатити їй компенсацію?

Частина щорічної відпустки за бажанням працівника може замінюватися грошовою компенсацією. Це зазначено в Законі України про відпустки (частини четверта статті 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР). Варто взяти до уваги, що тривалість наданих працівникові щорічних основної та додаткових відпусток не має бути меншою ніж 24 календарних дні.

Згідно зі статтею 4 Закону про відпустки до щорічних належать такі відпустки:

  • основна;
  • додаткова за роботу із шкідливими та важкими умовами праці;
  • додаткова за особливий характер праці;
  • інші додаткові відпустки, передбачені законодавством.

В розрахунок загальної тривалості наданих за рік відпусток додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, не включається, оскільки вона належить до соціальних, а не щорічних відпусток.

Отже, бібліотекарю, про якого йдеться у запитанні, можна надати ще 10 днів щорічної основної відпустки та компенсувати 5 днів щорічної додаткової відпустки або надати по 5 днів щорічної основної та додаткової відпустки та компенсувати 5 днів щорічної основної відпустки.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді