Перерви в роботі лікаря-стоматолога: вводити чи ні

Дізнайтеся, чи правомірно не вводити перерви в роботі лікарів-стоматологів

Курс для керівника стоматології: СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО ⭐

Трудове законодавство визначає лише максимальну тривалість перерви для відпочинку й харчування — до 2 годин.

Порядок встановлення перерв для різних категорій працівників встановлюють, як правило, у Колективному договорі. Час початку і закінчення перерви встановлюють правила внутрішнього трудового розпорядку (далі — ПВТР).

На практиці тривалість перерви встановлюють до 1 години. В одному й тому самому стоматологічному закладі можете встановити час та тривалість перерви для працівників різних професій, робіт або структурних підрозділів. Це залежить від особливостей виконання робіт.

Перерву для відпочинку і харчування надайте через чотири години після початку роботи. Зазвичай її не включають до робочого часу. Якщо тривалість перерви для відпочинку і харчування перевищує дві години, це означає, що робочий день поділили на частини (ст. 60 КЗпП). Такі перерви можливі на роботах із особливими умовами й характером праці, та й то в окремих випадках.

NB! Якщо за умовами роботи перерву для відпочинку й харчування встановити не можете, надавайте працівникові можливість поїсти протягом робочого часу (ч. 4 ст. 66 КЗпП).

Передбачте усі особливості надання перерви лікарям-стоматологам у ПВТР, зокрема перелік працівників, яким за умовами праці перерву не надають, натомість під час робочого часу вони мають короткотривалі перерви для прийому їжі.

Зверніть увагу, якщо Колективний договір або ПВТР передбачає перерву для працівників, а роботодавець не дотримує цього правила, то це порушення трудового законодавства.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді