Лікопов’язані проблеми у практиці медичної сестри

Наш заклад незабаром проходитиме акредитацію. Одним із розділів Стандартів акредитації продиктовано вимогу вести облік випадків погіршення стану пацієнта, зумовленого дією лікарських засобів. Постає питання, хто має проводити реєстрацію лікопов’язаних проблем у закладі охорони здо­ров’я? Яку документацію має вести медична сестра та чи існує відповідальність молодшого спеціаліста з медичною освітою за виникнення лікопов’язаних проблем?

Поняття лікопов’язаних проблем насамперед пов’язують із неякісними, підробленими лікарськими засобами. Оскільки медична сестра робить ін’єкції чи дає таблетовані лікарські засоби виключно за призначенням лікаря, то вона жодного відношення до цієї сфери не має.

Натомість лікарі та аптекарі закладу мають реєструвати всі випадки лікопов’язаних проблем, повідомляти про них у обласний департамент охорони здоров’я, також наказом керівника може створюватися комісія у складі лікарів, начмедів для розслідування подібних скарг, зокрема визначення, чи лікарський засіб зберігали правильно, чи не закінчився його строк придатності, перевіряти сертифікат якості тощо.

Отже, під час акредитації головна медична сестра не має звітувати щодо випадків лікопов’язаних проблем чи ведення такої документації — це сфера відповідальності лікарів.  

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді