НСЗУ пояснює: безкоштовна діагностика, електронні звіти, виплати за померлих пацієнтів

Національна служба здоров'я бере у змінах медичної галузі безпосередню участь. Саме тому на запит порталу "Медичній справі” прес-служба установи докладно пояснила найголовніші нюанси в подальшому реформуванні і фінансуванні КНП.

Питань щодо реформування медгалузі з кожним днем все більше. Адже МОЗ з НСЗУ, ДП "Електронне здоровє'я" активно анонсують програму "Безкоштовна діагностика", на практиці впроваджують електронний документообіг та електронні направлення в лікарнях тощо.

Медична справа (далі М.П.):

Скільки закладів охорони здоров’я первинної ланки вже реорганізувалося? Чи не зменшиться кількість медзакладів вторинної та третинної ланки? Скільки приватних закладів в Україні і яких саме (вид діяльності)?

НСЗУ:

Медичні заклади, які надають первинну медичну допомогу, незалежно від форми власності, мали змогу перейти на нову модель фінансування під час трьох хвиль. Спочатку договір з НСЗУ уклав 161 заклад, в серпні — 462 заклади. На кінець минулого року ми отримали 1207 заяв про укладення договору з нами на 2019 рік: з них 103 — від лікарів-ФОП та 110 — від приватних медичних закладів. 97% усіх комунальних неприбуткових підприємств з цього року будуть отримувати виплати за принципом “гроші пішли за пацієнтом”.

Ті, хто не уклав договір з НСЗУ під час третьої хвилі, мають змогу долучитися до реформи протягом 2019 року, коли виконають всі вимоги НСЗУ до надавачів послуг.

Для медичних закладів спеціалізованої амбулаторної допомоги з 1 липня 2019 року стартує пілотний проект — програма “Безкоштовна діагностика”. Домашнє завдання з первинкою, як базовою ланкою системи охорони здоров’я, в 2018 всі заклади успішно виконали. Ми продовжуємо підвищувати статус сімейного лікаря, терапевта та педіатра далі та трансформувати медичну допомогу на амбулаторно-поліклінічному рівні якраз в рамках вищезгаданої програми “Безкоштовна діагностика”. В межах програми відбудеться пілотування нової моделі оплати послуг за трьома важливими напрямами діагностики — лабораторні дослідження, інструментальні дослідження, ендоскопії та інтервенції.

Мета трансформації спеціалізованої амбулаторної допомоги — зробити наголос на ранній діагностиці та профілактиці захворювань, які переважають в структурі смертності України.

Аби заклади спеціалізованої амбулаторно-поліклінічної та стаціонарної допомоги мали змогу укласти договір з НСЗУ та вже з 2020 року у повному обсязі працювати за новою моделлю фінансування, вони мають автономізуватися та інформатизуватися. І це важливе завдання, в першу чергу, для головних лікарів комунальних закладів та місцевої влади. Подальші успішні кроки трансформації системи охорони здоров’я залежать від того, як керівництво та власники закладів виконають це завдання.

М.С.:

Коли запрацюють електронна медична картка, електронний рецепт, електронне направлення? Чи будуть вони істотно відрізнятися від паперових?

НСЗУ:

Електронні медичні записи та електронний рецепт будуть реалізовані в електронній системі охорони здоров’я з другого кварталу 2019 року. Адже з 1 квітня 2019 року до адміністрування НСЗУ перейде урядова програма реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки». Очікується, що перший електронний рецепт буде виписано 18 березня 2019 року, а з 1 квітня за цим рецептом можна буде отримати ліки у будь-якій аптеці, що уклала договір з НСЗУ.

Електронні направлення будуть реалізовані, починаючи з третього кварталу 2019 року. З 1 липня 2019 року, коли буде впроваджена пілотна програма трансформації спеціалізованої амбулаторної допомоги «Безкоштовна діагностика», сімейні лікарі/педіатри/терапевти будуть працювати з електронним направленням до вузького спеціаліста та на дослідження, що увійдуть до програми.

Лікарі первинної ланки вже активно освоюють роботу із ведення електронного медичного епізоду.

М.С.:

НСЗУ нещодавно деактивувала декларації померлих на основі даних ДРАЦС. Чи зобов’язані заклади повернути кошти за цими деклараціями? І як часто надалі будуть такі перерахунки?

НСЗУ:

Моніторинг — одна з основних функцій НСЗУ. Деактивація декларацій померлих пацієнтів відбувається в межах здійснення верифікації даних з боку НСЗУ на постійній основі. Це необхідно для підтримання даних в електронній системі в актуальному стані.

Також в рамках верифікації даних відбувається видалення декларацій за зверненнями громадян, щодо незаконного укладення декларацій без їхньої згоди. Перерахунок коштів відбувається в рамках щомісячного звітування закладів.

М.С.:

Припустімо, що НСЗУ нарахувала закладу кошти за обслуговування пацієнта, а він змінив лікаря і заклад. Як у такому разі НСЗУ розподілить кошти за цього пацієнта? Чи відрахує із першого закладу на користь другого?

НСЗУ:

Заклад отримує оплату від НСЗУ на підставі звіту, підписаного керівником закладу. Якщо пацієнт протягом місяця вибере іншого лікаря та інший заклад, нарахування коштів за його обслуговування у першому закладі припиниться, а в іншому закладі, де буде підписана декларація з лікарем, розпочнеться — з 1 числа наступного місяця.

М.С.:

Які завдання ставить НСЗУ на 2019 рік?

НСЗУ:

Серед основних завдань, що стоять перед Національною службою здоров’я України в 2019 році:

  • продовження співпраці із закладами-партнерами НСЗУ, що надають первинну медичну допомогу;
  • пряме контрактування аптек, які хочуть взяти участь в оновленій урядовій програмі реімбурсації лікарських засобів “Доступні ліки”, що розпочнеться у лютому 2019 року. Початок адміністрування програми з 1 квітня 2019 року та впровадження відпуску ліків, включених до програми, за електронним рецептом;
  • з 1 квітня 2019 року — початок пілоту трансформації спеціалізованої ланки медицини на рівні лікарень у 56 закладах Полтавської області. 60% фінансування заклади стаціонарної допомоги, що візьмуть участь у пілоті, будуть отримувати у вигляді глобального бюджету, а 40% — передбачають оплату за кожен окремий випадок госпіталізації;
  • з 1 липня 2019 року — початок пілотування трансформації спеціалізованої амбулаторної медичної допомоги через впровадження програми “Безкоштовна діагностика”. Програма стане додатковим інструментом дослідження в руках лікаря первинної ланки для своєчасного та повноцінного діагностування захворювань, що мають найвищі показники смертності.

Дуже важливо розуміти, що ми говоримо про перехід системи охорони здоров’я, в першу чергу, комунальної її частини, від утримання до управління. Саме тому автономізація є однією з обов’язкових умов укладення договору з НСЗУ. Все чесно, прозоро та справедливо: скільки пацієнтом проголосували декларацією в конкретному закладі і вирішили обслуговуватися у лікарів “первинки”, які там працюють, стільки й заклад, при умові укладення з нами договору, коштів від держави й отримав. Держава більше не буде витрачати кошти на “утримання стін”. Одним з основних завдань НСЗУ є те, щоб кошти з Державного бюджету — тобто кошти пацієнтів як платників податків — витрачались ефективно. Ми є фінансовим партнером закладів в системі охорони здоров’я. Ми платимо за результат — медичні послуги, що надає заклад пацієнтам, які його обрали.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді