Сестра медична старша підвищила кваліфікацію: як зміниться її зарплата

Сестра медична старша пройшла курси підвищення кваліфікації, отримала вищу кваліфікаційну категорію. Дізнайтеся, За яким тарифним розрядом її вносять у штатний розпис закладу і тарифікаційний список? З якої дати і наскільки підвищать заробітну плату?

Ваш безплатний доступ до КПК медсестер

У штатний розпис і тарифікаційний список медичну сестру, яка має вищу кваліфікаційну категорію, вносять за дев’ятим тарифним розрядом. Посадовий оклад їй мають підвищити з дня присвоєння категорії. Як саме його обчислюють, покажемо на прикладі.

Заробітну плату медичним працівникам обчислюють згідно з Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими наказом Мінсоцполітики та МОЗ від 05.10.2005 № 308/519 (далі — Умови № 308/519). Розміри посадових окладів фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою (молодші спеціалісти з медичною освітою) визначають за тарифними розрядами ЄТС і залежно від кваліфікаційної категорії відображають у тарифікаційному списку.

Молодші спеціалісти з медичною освітою мають проходити атестацію раз на п’ять років (п. 1.8 Положення про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою, затверджене наказом МОЗ від 23.11.2007 № 742).

Сестрам медичним старшим посадові оклади визначають залежно від тарифних розрядів посад фахівців відповідної кваліфікації та з урахуванням підвищення на 10% (пп. 2.2.10 Умов № 308/519). Медичним сестрам, яким присвоїли вищу кваліфікаційну категорію, встановлюють дев’ятий тарифний розряд.

Розміри посадових окладів змінюють з дня присвоєння:

  • кваліфікаційної категорії з дати наказу відповідного органу (закладу, установи) про затвердження рішення атестаційної комісії;
  • кваліфікаційного розряду з дати наказу по закладу, установі.

Тож коли сестрі медичній старшій встановлюють інший посадовий оклад, зміни до тарифікаційного списку та штатного розпису вносять на підставі відповідного наказу. У ньому вказують, що працівниці змінюють кваліфікаційну категорію, тарифний розряд, а відповідно і розмір посадового окладу.

Водночас із підвищенням окладу мають перераховувати суми підвищення, доплат і надбавок. Адже їх обчислюють відповідно до посадового окладу.

Як обчислювати заробітну плату сестрі медичній старшій, коли у неї протягом року змінилася кваліфікаційна категорія за підсумками атестації? Розглянемо на прикладі.

Сестра медична старша підвищила кваліфікацію: як зміниться її зарплатаЧитайте: "Медичні заходи в надзвичайній ситуації: як організувати?"

Сестра медична старша працює на 1,25 ставки. До 1 липня 2018 року вона мала першу кваліфікаційну категорію (восьмий тарифний розряд) за ЄТС і посадовий оклад 2890 грн. Із 1 липня за результатами атестації працівниці встановили вищу кваліфікаційну категорію (дев’ятий тарифний розряд) і посадовий оклад 3048 грн. Також їй нараховують надбавку за вислугу років (20% за стаж роботи — 17 років) та підвищення за старшинство (10%). Як обчислюють заробітну плату з 1 липня 2018 року, тобто після присвоєння дев’ятого тарифного розряду?

Отже, коли сестрі медичній старшій присвоїли вищу кваліфікаційну категорію, їй встановлюють дев’ятий тарифний розряд і підвищують посадовий оклад з дня присвоєння категорії. Для обчислення посадового окладу перераховують також суми підвищення, доплат і надбавок.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді