Тривалість щорічної основної та додаткової відпусток

Тривалість щорічної основної та додаткової відпусток

Згідно з нормами чинного законодавства України про відпустки (ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-­ВР;
зі змінами і доповненнями; далі — Закон № 504/96-­ВР) поняття «щорічна відпустка» є досить об’ємним та включає в себе як щорічну основну, так і щорічну додаткову відпустки.

Щорічна основна відпустка надається працівникам бібліо­текарям тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору. Однак, відповідно до частин 7–8 статті 6 Закону № 504/96-­ВР, інвалідам I і II груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а інвалідам III групи — 26 календарних днів.

Щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається працівникам відповідно до статті 8 Закону № 504/96-­ВР та Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 № 1290 (зі змінами і доповненнями; далі — Списки). Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Однак, додаткова щорічна відпустка тривалістю до 7 календарних днів згідно зі Списками надається лише бібліотекарям, які працюють в інфекційних та туберкульозних (протитуберкульозних) закладах та установах, санаторно-­лісових школах та школах інтернатах, дитячих будинках, садках, будинках дитини для дітей, хворих на туберкульоз; будинках інвалідів (відділень) для хворих на туберкульоз; навчальних закладах для інвалідів, хворих на туберкульоз.

Відповідно нормативна тривалість щорічної відпустки бібліо­текаря Центральної районної лікарні, інваліда ІІІ групи, складатиме не менше 26 календарних днів, якщо інше не встановлено колективним договором закладу.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді