Коли медзаклад можна назвати клінікою?

Майже кожен приватний медзаклад містить слово "клініка" у своїй назві. Та чи всі заклади мають на це право? Коли звичне формулювання порушуватиме права споживачів та яке покарання за це чекає на винуватця? Читайте в статті!

Споживачі під час придбання, замовлення або використання продукції чи послуг мають право на необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про цю продукцію (послуги), її кількість, якість, асортимент, а також про її виробника, виконавця чи продавця (п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про захист прав споживачів» від 12.05.1991 № 1023-XII).

Інформацію про приналежність закладу до клінічних, якщо це не так, Держпродспоживслужба може розцінити як відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію або продавця.

Клініка - це лікувально-профілактичний заклад охорони здоров’я, який не менше ніж на 50% використовується для розташування структурних наукових і навчальних підрозділів (кафедри, лабораторії тощо) вищих медичних навчальних закладів III, IV рівнів акредитації, закладів післядипломної освіти, науково-дослідних інститутів і спільної роботи із забезпечення лікувально-діагностичного процесу, підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації медичних кадрів та проведення і впровадження у практику медичних наукових досліджень (п. 9 Пояснень до Переліку).

Назва зі словом «клініка» може створити у пацієнта неправильне уявлення щодо професійного рівня персоналу, переліку та якості надання послуг. А це, вважає АМКУ, може вплинути на наміри споживачів щодо придбання таких послуг (див. Додаток 2).

 1275 грн  —  мінімальний штраф за порушення прав споживачів

Коли медзаклад можна назвати клінікою?

Якщо Держпродспоживслужба доведе, що назва закладу порушує права споживачів, йому загрожує штраф у розмірі від п’яти НМДГ (255 грн).

Позначення «клініка», «медична клініка», «приватна клініка» тощо не можна використовувати, якщо суб’єкт господарювання не зареєстрував його як знак для товарів та послуг.

Із власного дослідження: обираємо десять випадкових приватних закладів без іноземної частки у статутному капіталі, які позиціонують себе як «клініка», і перевіряємо їх за Державним реєстром свідоцтв України на знаки для товарів і послуг. Лише в шести із закладів зареєстрована текстова складова «клініка». Решта чотири використовують її неправомірно.

Вивіска або табличка з назвою на будівлі, якщо це не зареєстрований знак для товарів і послуг і не документально підтверджене найменування юридичної особи, органи контролю можуть розцінити як рекламу. Її розміщення регулюють нормативно-правові акти, які, зокрема, передбачають необхідність отримати дозвільну документацію.

Тож якщо засновник усе ж хоче використати слово «клініка» чи подібні до нього медичні поняття, він може включити його до власної назви юридичної особи або до комерційного найменування, за умови реєстрації знаку для товарів та послуг. Цю назву потрібно поєднати з найменуванням закладу за Переліком.

Отже, необдуманий підхід до вибору найменування закладу охорони здоров’я може призвести до відмови у реєстрації юридичної особи, видачі ліцензії, до звинувачення в порушенні законодавства про захист економічної конкуренції, про захист прав споживачів, у сфері розміщення реклами тощо. Назва має бути не просто привабливою для пацієнтів, а головне — створеною відповідно до законодавства.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді