Ефективна медикаментозна терапія: про що подбати лікарю?

Ефективна боротьба з хворобою залежить від спільних зусиль лікаря та пацієнта. В цій боротьбі медикаментозна терапія, проведена відповідно до рекомендацій, стає ефективною зброєю на шляху до одужання. Читайте, за якими критеріями ліпше відбирати препарати, щоб пацієнт не втрачав бажання продовжувати терапію та відчув позитивні зрушення.

Найголовніший стимул, який спонукає пацієнта продовжувати медикаментозну терапію – покращення якості життя. Якщо у особи зникають симптоми захворювання, вона отримує змогу повернутись до звичного життя та улюблених занять, з більшим ентузіазмом буде виконувати призначення лікаря. Завдання лікаря в цьому випадку — переконати пацієнта, що лікування буде максимально ефективним лише в тому випадку, якщо він психологічно налаштується на боротьбу з хворобою та на позитивний результат від цієї боротьби.

Порядок надання меддопомоги у приймальному відділенніНа допомогу головній медсестрі та головлікарю

Переносимість препарату

Переносимість препарату є одним з найголовніших чинників комплаєнсу. Щоб підвищити ефективність медикаментозної терапії, варто зупинити свій вибір саме на тих ліках, які пацієнт буде приймати з більшою охотою. Це мають бути не лише ефективні ліки, але й ті, які мають нижчий негативний вплив на організм хворого.

Якщо хворий розпочинає лікування та не відчуває негативного впливу на самопочуття, він охочіше продовжить таке лікування. Якщо ж відразу виникнуть негативні ефекти, жодна примарна перспектива «поліпшення прогнозу» не примусить його тривало приймати призначені ліки.

Як набрати бали до атестації 2020

Застосування фіксованих комбінацій

При підборі лікування слід завжди пам’ятати просту істину – кількість одночасно призначених лікарських препаратів має зворотну залежність до комплаєнсу. Застосування комбінацій препаратів має свої безумовні переваги. Серед першочергових переваг:

  • терапевтична ефективність;
  • відносна простота застосування;
  • перевага подібного лікування в очах пацієнтів.

Разом з тим, під час формування комбінації препаратів не застосовують ті лікарські засоби, поєднання яких між собою не рекомендоване. Слід зауважити, що і поєднання доз у таких препаратах знаходиться в рекомендованих межах. Воно допоможе запобігти побічним ефектам, частота виникнення яких залежать від дози лікарського засобу.

Саме застосування фіксованих комбінацій препаратів в медикаментозній терапії дає змогу швидше досягти позитивного ефекту від лікування. Відчуваючи себе краще уже на початкових етапах лікування, підсвідомо пацієнт починає більше довіряти лікарю та налаштовується на позитивний лад. Часта ж зміна препаратів, натомість, викликає сумніви щодо ефективності терапії у майбутньому.

Як поліпшити прихильність пацієнта до терапії

Лікарі часто стикаються із ситуаціями, коли пацієнт не дотримує їхніх рекомендацій, самостійно «коригує» лікування, забуває приймати таблетки або припиняє терапію, як тільки-но зникають симптоми захворювання. Як пояснити пацієнту, що важливо завершити курс лікування?

Спрощення схем прийому препаратів

Сам факт прийому лікарських препаратів стає фактором, що погіршує якість життя пацієнту. Ще гірша ситуація з тими пацієнтами, яким доводиться приймати за день по декілька препаратів, комбінуючи їх між собою. Особливо складно переконати дотримуватись призначених схем медикаментозної терапії пацієнтів, у яких захворювання перебігає безсимптомно чи з малою кількістю симптомів.

Якщо пацієнт приймає препарати один раз на добу, ймовірність дотримання схеми лікування досить висока. Складніше пацієнтам, які вимушені приймати пігулки по декілька разів на день. Ті ж пацієнти, схема прийому ліків у яких прив’язана до прийому їжі, вимушені концентрувати на регулярності прийому ліків багато уваги та й енергії. Що ж робити пацієнтам, які працюють та вимушені приймати частину препаратів до їди, частину – під час, а решту - після їди? Така схема лікування може призвести до того, що пацієнти будуть пропускати прийом ліків. Це зробить перебіг захворювання неконтрольованим.

Безумовно, що простіша схема медикаментозної терапії, то вища ймовірність дотримання її пацієнтом. В іншому ж разі він просто викине зі схеми ті препарати, які на його погляд не занадто важливі (що не завжди відповідає дійсності). Звідси й інша рекомендація – не варто призначати препарати, чия ефективність є сумнівною та ті ліки, які не є обов’язковими в конкретній ситуації.

Наприклад

Як правило, пацієнтам з гіпертонічною хворобою рекомендують приймати окрім гіпотензивних препаратів, ще й ацетилсаліцилову кислоту, ноотропи, гепатопротектори, препарати калію, магнію. З урахуванням всіх рекомендацій, пацієнт вимушений приймати за раз жменю пігулок. З часом такий пацієнт просто махне на усе рукою та вибере з цього переліку один – два лікарських засоби, які не завжди є основними в схемі лікування.

Доведено, що ймовірність дотримання режиму прийому ліків зменшується удвічі, якщо кількість препаратів у схемі зросте до чотирьох.

Великі упаковки

Додатковим чинником, що дозволяє збільшити прихильність пацієнтів до лікування, є випуск препаратів у великих упаковках. Збільшення числа таблеток чи капсул у одній упаковці стає запобіжником, який не дозволяє пацієнту передчасно перервати курс лікування, оскільки йому не потрібно часто відвідувати аптеку. Крім того, збільшення кількості пігулок в упаковці дозволяє здешевити саме лікування.

Розмір, форма, колір та назва препарату

На ефективність медикаментозної терапії опосередковано впливає форма та розмір пігулок. Декому з пацієнтів важко ковтнути таблетку занадто великого розміру. Сама думка про прийом препарату викликає у пацієнта неприємні асоціації та може стати чинником, який примусить його відмовитись від лікування. Крім того, велика таблетка частину пацієнтів наштовхує на думку, що такий препарат є більш небезпечним, ніж маленька пігулка. Натомість інша частина пацієнтів переконана, що пігулки маленького розміру не настільки ефективні, як великі.

За даними досліджень Бомбейського університету, для пацієнтів є важливими колір та форма таблеток. Людям похилого віку подобається, коли таблетки відрізняються між собою за кольором та формою. Їм тоді легше відрізнити один препарат від іншого, що зменшує ризик переплутати їх та прийняти не ту пігулку. Крім того, людям похилого віку та жінкам більше подобаються препарати червоного кольору. Натомість, чоловіків та молодь такий колір таблеток дратує.

Декому з пацієнтів легше проковтнути пігулку продовгуватої форми, що підвищує їх прихильність до медикаментозної терапії. Препарати ж круглої форми, навпаки, проковтнути їм важко.

Слід зауважити ще й на те, що деякі назви імпортних препаратів досить важко запам’ятати, особливо людям літнього віку. Назви ж інших – викликають у них неприємні асоціації.

Застосування таблеток з поділками

При підборі препарату конкретному пацієнту потрібно враховувати і той факт, що інколи виникає необхідність ділити таблетки на частини. В першу чергу, пацієнти це роблять з міркувань економії. Інша причина ділити таблетки – необхідність підібрати ефективну дозу препарату. Деякі пацієнти вимушені це робити тому ще й тому, що вони не можуть ковтнути велику за розміром таблетку. Крім того, певній частині пацієнтів психологічно комфортніше приймати саме частину пігулки, а не цілу. У випадку, коли пацієнт приймає саме частину таблетки, у нього з’являється впевненість того, що медикаментозна терапія йому не нашкодить.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді