Розрахунок кількості ліжок для відділення реанімації кластерної лікарні

1104
Автор
незалежний консультант, старший радник консультаційної компанії Агенція розвитку охорони здоров'я, експерт міжнародних проектів програми U-LEAD with Europe, USAID, GIZ, WB, UNDP

Запитання

Як розрахувати кількість ліжок для відділення реанімації кластерної лікарні?

Відповідь

Почнімо з міжнародної практики стосовно ліжок відділення анестезіології та інтенсивної терапії.

Кількість ліжок не визначається виключно математично. Адже існують диференціація ліжок інтенсивної терапії, рівні їх оснащеності та особливості лікарні, де розміщені ці ліжка.

Диференціація ліжок пов’язана з функціональністю. Загальноприйнята класифікація — чотири типи ліжок інтенсивної терапії:

  • ICU — дорослі інтенсивні;
  • PICU — дитячі інтенсивні;
  • CCU — кардіологічні інтенсивні;
  • NICU — інтенсивні для новонароджених.

Оснащеність ліжок і відповідних відділень  у міжнародній практиці поділяється на три рівні залежно від складності пацієнтів, для яких необхідна підтримка життєдіяльності, рівня та обсягу оперативних технологій лікарні.

Тип лікарні пов’язаний з її профілем і потужністю, тобто частково з двома попередніми ознаками.

Як перевірити й оцінити якість прибирання в ЗОЗ

Ще одним важливим критерієм кількості ліжок інтенсивної терапії є вимоги НСЗУ для підписання договорів із лікарнями за окремими пакетами медичних послуг у межах програми медичних гарантій.

«Кластерність», тобто роль лікарні в спроможній мережі госпітального округу, прив’язана до +/- профілів ліжок і потужності залежно від кількості населення обслуговування. Для кластерних, найбільш поширених лікарень можна визначити другий рівень ліжок інтенсивної терапії, як для дорослих і дитячих ICU, так і для NICU, що є складовою другого рівня перинатальної допомоги.

Вітчизняний досвід свідчить, що кластерна лікарня обґрунтовано може планувати сумарно 12+ ліжок інтенсивної терапії у своєму стратегічному розвитку до 2025 року. Це з огляду на покладені функції, перспективну потужність понад 10000 госпіталізацій на рік, високий рівень хірурнічної активності у понад 4000 стаціонарних операцій, високий рівень екстрених звернень і чинні вимоги НСЗУ.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою