День анестезіолога: дата, історія, привітання

UA RU
Автор
головний редактор порталу «Медична справа»
Яка історія Дня анестезіолога і коли його відзначають в Україні? Дізнайтеся зі статті, а також скачайте листівки з Днем анестезіолога
З Днем анестезіолога Скачати листівку

Анестезія (грец. αν — не, та грец. αισθησις — відчуття; знеболювання) — процес зменшення чутливості тіла або його частини аж до повного припинення сприйняття інформації про власний стан та довкілля.

Приватна медична практика: як убезпечити свій бізнес

День анестезіолога: історія свята

Днем народження анестезії вважають 16 жовтня 1846 року. Цього дня в Массачусецькій багатопрофільній лікарні міста Бостона, США, вперше відбулася публічна операція, яка містила етап знеболення. Її провели американський стоматолог Вільям Томас Мортон та хірург Джон Уоррен. Тоді, у ХІХ столітті, як наркоз використали інгаляцію діетилового ефіру. Сьогодні цю лікарню називають Домом ефіру, а сама подія змінила хід розвитку хірургічного, наркологічного, психологічного напрямів та медицини в цілому.

Сьогодні лікар-анестезіолог має дуже широкий перелік обов’язків. Він, зокрема, проводить передопераційну підготовку пацієнта, вводить анестезію, стежить за станом пацієнта під час оперативного втручання та в післяопераційний період. 

День анестезіолога має ще одну назву назву — Всесвітній день анестезії. У світі в цей день не тільки вшановують працю лікарів-анестезіологів, а й проводять інформаційні кампанії про те, чому доступна анестезія — безумовне право людини, а не привілей обраних. Також медичні та благодійні організації доставляють необхідні знеболювальні препарати й обладнання в міста та країни, де їх бракує.

Анестезіологія — напрямок, що постійно розвивається і потребує безперервного зростання кваліфікації спеціалістів. Тому хороший фахівець постійно вчиться: знайомиться з досвідом колег-практиків, відвідує спеціалізовані семінари та вебінари, регулярно читає фахову літературу.

 

Коли День анестезіолога в Україні

 

За світовою практикою День анестезіолога в Україні відзначають 16 жовтня. Цього дня привітання з Днем анестезіолога лунають на адресу лікарів-анестезіологів, медсестер і медбратів-анестезистів.

✎ Анестезіолог часто перебуває з пацієнтом довше, ніж хірург, і саме від його професіоналізму залежить успіх усієї операції. Є приказка: «Хірург може зайти так далеко, як йому дозволить анестезіолог».

Щорічно лікарів, які опанували цю важливу професію, вітають з Днем анестезіолога вдячні пацієнти, колеги, родичі і друзі. Профільні організації влаштовують приурочені до цього дня семінари, конференції та круглі столи.

Нові стандарти і протоколи МОЗ

День анестезіолога: листівки

З Днем анестезіолога

СКАЧАТИ

З Днем анестезіолога

СКАЧАТИ

З Днем анестезіолога

СКАЧАТИ

З Днем анестезіолога

СКАЧАТИ



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді