Оплата праці медичного директора КНП

2593
Автор
шеф-редактор Експертус Охорона здоров'я

Запитання

Чи поширюється на посаду медичного директора дія Постанови № 28? Адже професія «медичний директор» не належить до лікарських спеціальностей

Відповідь

Детальний матеріал

Чи оплачувати працю медичного директора КНП за Постановою № 28

Переглянути

Назва професії «медичний директор» належить до групи «Керівники підприємств, установ та організацій» розділу «Законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі)» і має код КП 1210.1 згідно з Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженим наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 № 327.

✅✅✅ Колективний договір у КНП: навіщо і як укладати

Посада медичного директора керівна й відповідальна. Медичний директор контролює всі медичні процеси та якість обслуговування пацієнтів. Це необхідно враховувати під час визначення й нарахування грошової винагороди працівнику, який обіймає таку посаду.

Чи ознайомлювати працівників із наказами про зміну посадового окладу

У 2023 році під час нарахування зарплат медичним працівникам керівники мають керуватися постановою КМУ «Деякі питання оплати праці медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 13.01.2023 № 28 (далі — Постанова № 28). Цим документом КМУ встановив мінімально гарантований рівень заробітних плат визначеним категоріям працівників на 2023 рік.

Заробітна плата керівних працівників має бути вища за зарплати їхніх підлеглих. Медичному директору необхідно підвищити рівень оплати праці порівняно з лікарями. Ба більше, медичний директор — це права рука керівника закладу, тож і рівень оплати його праці має бути гідним. Коли встановлюєте посадовий оклад медичному директору, керуйтеся фінансовими можливостями підприємства, а також очікуваннями працівника. На практиці посадові оклади меддиректору встановлюють на 5—20% нижче за оклад директора.

✅✅✅Надбавка за вислугу років медпрацівникам: хто має право, як встановлюється і виплачується

Постанова № 28 також містить вимогу про диференціацію заробітних плат медичним, фармацевтичним працівникам та фахівцям з реабілітації. Керівники державних і комунальних ЗОЗ мусять забезпечити диференціацію в межах фонду оплати праці через встановлення доплат і надбавок. Водночас керівники мають враховувати складність, відповідальність та умови виконуваної роботи, кваліфікацію працівника і результати його роботи. Отже, щоб підвищити заробітну плату медичному директору, можна встановити йому надбавку за складність і напруженість у роботі чи за особливі умови праці. Складність, відповідальність та умови виконуваної роботи, кваліфікацію працівника і результати його роботи враховують за розробленими і затвердженими в закладі критеріями.

Як оплачувати працю медичного директора, який за сумісництвом виконує роботу за лікарською посадою в закладі? Про це читайте в детальному матеріалі від Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Надбавки медпрацівникам в зоні бойових дій за Постановою № 928: розмір, умови виплати

На надбавки за постановою КМУ від 25.08.2023 № 928 мають право медпрацівники ЗОЗ у зоні можливих та активних бойових дій, що фінансуються з держбюджету. З'ясуйте умови та розмір виплат
3011