Особливості нарахування гарантованої Урядом зарплати медпрацівнику

781

Запитання

КНП розташоване на території можливих бойових дій. Згідно з постановою КМУ від 12.05.2023 № 482, лікарі такого медзакладу мають отримувати зарплату 23000 грн, фахівці — 15500 грн, а молодший медичний персонал — 8000 грн. Чи правомірно буде відділенням, які виконали місячний план, нарахувати гарантовану КМУ зарплату, а тим, які не виконали, комісійно прийняти рішення про виплату на 10% меншої зарплати? Норма тривалості робочого часу працівників — 100%. Місячний план маніпуляцій, які має виконати медпрацівник, заклад встановлює самостійно

Відповідь

Детальний матеріал

Чи нараховувати гарантовану КМУ зарплату медпрацівнику, який не виконав місячний план роботи

Переглянути

Виплатіть працівнику мінімальний розмір гарантованої оплати. Маєте право знизити розмір оплати праці, лише якщо працівник не виконав місячну норму робочого часу. І ось чому.

Тренінг з побудови системи оплати праці в ЗОЗ

Мінімальний розмір оплати праці медичних, фармацевтичних працівників, фахівців з реабілітації та молодшого медичного персоналу КНП, розташованих на території можливих бойових дій, за виконану в повному обсязі місячну (годинну) норму праці визначає підпункт 1-1 пункту 1 постанови КМУ «Деякі питання оплати праці працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 13.01.2023 № 28у редакції постанови КМУ від 12.05.2023 № 482 (далі — Постанова № 28).

Вимоги щодо мінімального розміру зарплати застосовують пропорційно до виконаної норми праці у двох випадках:

NB!Норми праці — норми виробітку, часу, обслуговування, чисельності — встановлюють для працівників відповідно до досягнутого рівня техніки, технології, організації виробництва і праці (ст. 85 Кодексу законів про працю України).

Із Постанови № 28 випливає, що норма праці, яку треба враховувати під час застосування мінімального розміру оплати праці, — місячна (годинна) норма праці та виконання працівником у повному обсязі встановленої норми тривалості робочого часу. Тобто положення Постанови № 28 прив’язують мінімальний розмір оплати праці лише до норми тривалості робочого часу.

Чинне трудове законодавство не забороняє КНП встановлювати нормовані завдання для медпрацівників за погодинної оплати праці. Водночас невиконання нормованих завдань не може бути підставою для незастосування до медпрацівників вимог підпункту 1—1 пункту 1 Постанови № 28. Тому, попри невиконане нормоване завдання, КНП має забезпечити нарахування оплати праці відповідно до гарантованого КМУ мінімального розміру пропорційно до виконаної працівником норми праці (робочого часу).

Отже, нарахування медпрацівникам, які не виконали нормоване завдання, зарплати, на 10% нижчої за гарантовану КМУ, буде порушенням норм Постанови № 28 і статті 8 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР.

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Надбавки медпрацівникам в зоні бойових дій за Постановою № 928: розмір, умови виплати

На надбавки за постановою КМУ від 25.08.2023 № 928 мають право медпрацівники ЗОЗ у зоні можливих та активних бойових дій, що фінансуються з держбюджету. З'ясуйте умови та розмір виплат
3027