Як бухгалтеру ЗОЗ утримувати військовий збір у жовтні

142
Автор
Експертна редакція порталу

Запитання

Верховна Рада прийняла у цілому законопроєкт про підвищення податків від 30.08.2024 № 11416-д. Що це значить для бухгалтера, зокрема і медичного закладу?

Відповідь

Детальний матеріал

Як утримувати військовий збір у жовтні 2024 року

Переглянути

Військовий збір нараховують і сплачують за тими самими правилами, що й податок на доходи фізосіб. Податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримати податок із суми такого доходу за його рахунок (пп. 168.1.1 Податкового кодексу України). Тобто фактично в оподаткуванні доходів фізосіб ключовим є момент нарахування доходу. ПДФО та військовий збір утримуйте, коли нараховуєте дохід фізособі. Застосовуйте діючу ставку.

Як спланувати штат та оплатити роботу медпрацівників

Депутати ухвалили Законопроєкт № 11416-Д (далі — Законопроєкт) у другому читанні. Поки достеменно невідомо, яким є остаточний варіант документа. 

Увага! Поки Законопроєкт не набере чинності, дотримуйтеся чинного законодавства та утримуйте військовий збір за ставкою 1,5%.

Якщо в документі залишилась норма, що доходи, нараховані за наслідками податкових періодів до набрання чинності цим Законом, оподатковуються за ставкою військового збору, що діяла до набрання чинності цим Законом, незалежно від дати їх фактичної виплати (надання), то робити жодних перерахунків не доведеться.  До того ж закони не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи (cт. 58 Конституції України). Тож утримувати військовий збір за підвищеною ставкою потрібно буде з оподатковуваних доходів, нарахованих після набрання чинності законом.

Читайте відповіді на запитання утримання військового збору у консультації Експертус Медзаклад.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Енергоефективність медзакладу: як підвищити

Одна з найбільших статей витрат ЗОЗ — витрати на енергоносії. В умовах воєнного стану економія бюджету медустанови особливо актуальна. Як підвищити енергоефективність медзакладу, читайте у статті
5142