МОЗ затвердило уніфікований клінічний протокол медичної допомоги хворим на туберкульоз

Міністерство охорони здоров'я України 4 вересня прийняло Наказ «Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при туберкульозі» № 620

Наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при туберкульозі» від 04.09.2014 № 620 затверджується нова редакція Уніфікованого клінічного протоколу первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Туберкульоз».

До роботи над протоколом залучилося широке коло фахівців, які розробили його з урахуванням рекомендацій ВООЗ. Протокол погоджений на регіональному рівні та Держслужбою України соцзахворювань.

Мета цього уніфікованого клінічного протоколу полягає у створенні ефективної системи надання медичної допомоги хворим на туберкульоз на всіх рівнях відповідно до сучасних міжнародних принципів та стандартів.

Основні зміни у протоколі:

  • нова організація лікування хворих на туберкульоз з акцентом на амбулаторному етапі;
  • оптимізація підходів до стаціонарного лікування хворих;
  • проведення контрольованої терапії пацієнтам із залученням не лише медичного персоналу протитуберкульозної служби, а й персоналу закладів первинної медичної допомоги, соціальних працівників тощо.

Також особлива увага приділена можливості здійснення всіх діагностичних заходів у найкоротші терміни задля своєчастного розподілу пацієнтів та відокремлення із загального потоку хворих на хіміорезистентні форми туберкульозу для подолання їх подальшого розповсюдження.

Крім того, оптимізовано схеми лікування хворих із різними видами хіміорезистентного туберкульозу з метою запобігання подальшого розширення спектру резистентності.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
57238

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
89632

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді